Ce însemnă un Guvern Meloni pentru obligațiuni, euro și bănci. Italia și Europa, cutremurate de implicații profunde venite după alegeri

Ce însemnă un Guvern Meloni pentru obligațiuni, euro și bănci. Italia și Europa, cutremurate de implicații profunde venite după alegeri Sursa foto: EPA/LUCA ZENNARO

Deşi Giorgia Meloni a declarat că va menține politicile fiscale şi politica externă, în special în ceea ce privește sprijinul Occidentului pentru Ucraina împotriva Rusiei, ale fostului premier Mario Draghi, unii analiști se tem că o victorie zdrobitoare a coaliției de extremă dreapta ar putea să o încurajeze să încalce acordurile UE privind cheltuielile și reformele.

După anunțul că coaliția de extremă dreaptă condusă de Giorgia Meloni pare pregătită să preia frâiele ţării, economiștii încep să se îngrijoreze, mai ales că situaţia economică nu este grozavă pentru companiile italiene axate pe piață, în special în sectorul financiar. Iar un sondaj recent al economiștilor realizat de Bloomberg arată că economia italiană va crește cu doar 0,4% anul viitor, în scădere de la 3,3% în 2022, în condițiile în care creșterea prețurilor la energie și creșterea ratelor dobânzilor își fac efecte.

Tensiunile geopolitice cresc, ca dovadă că randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani emise de mai multe state din zona euro au crescut luni până la niveluri fără precedent în ultimii zece ani, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia

Obligațiunile franceze pe zece ani au crescut la un nivel nemaiîntâlnit după luna iunie 2012

De exemplu, randamentele pentru obligaţiunile franceze pe zece ani au urcat luni în jurul orei 13:30 (11:30 GMT) până la 2,71%, un nivel nemaiîntâlnit după luna iunie 2012. Această creştere intervine în aceeaşi zi în care Guvernul francez şi-a prezentat proiectul de buget pentru 2023, conform căruia anul următor intenţionează să împrumute de pe pieţele financiare o sumă record de 270 de miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe zece ani au urcat şi ele până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe zece ani au urcat până la 2,12%, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.

De la începutul anului, dobânzile la care se împrumută statele din zona euro sunt în creştere rapidă, din cauza înăspririi politicii monetare a Băncii Centrale Europene, care luptă împotriva unei inflaţii care a atins un maxim istoric de 9,1% în luna august în zona euro.

Această creştere rapidă riscă să agraveze situaţia economică din Europa

„La acest cocktail din ce în ce mai neplăcut, numai lipsea decât riscul politic, care a venit în week-end” , susţin analiştii de la firma de gestionare de active Apicil.

Partidul postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia. FdI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, astfel că liderul formaţiunii Giorgia Meloni a revendicat conducerea următorului guvern.

„Principala îngrijorare a investitorilor cu privire la Meloni este dacă noul guvern italian de extremă dreaptă se va îndepărta de reformele adoptate de Draghi, care au permis Italiei să obţină sprijinul UE” , a spus Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Analiștii mai spun că nu se poate exclude ca o deteriorare a relațiilor dintre guvernul italian și Europa să aibă un impact ulterior asupra monedei unice”, potrivit Agerpres.