Acțiune de amploare a procurorilor DIICOT. Peste 300 de percheziții și 400 de persoane vor ajunge în fața anchetatorilor
- Andra Puiu
- 19 octombrie 2022, 11:37
Procurori DIICOT, poliţişti şi jandarmi efectuează, miercuri dimineață, 19 octombrie, peste 300 de perchiziții la grupări infracționale organizate. Acestea sunt acuzate de mai multe fapte de corupție. În plus, 400 de persoane vor fi audiate. O familie din Timiș e acuzată de exploatarea a patru minori.
UPDATE: Procurorii DIICOT acuză o familie de asistenți maternali din Timiș că au exploatat patru copii pe care îi aveau în grijă. Aceștia aveau vârste cuprinse între 12-16 ani. Ei au fost forțați să facă muncă fizică în folosul celor doi soți și fiicei acestora.
Mai mult decât atât, în cei doi ani în care copii s-au aflat în plasament ei nu ar fi fost ocrotiți, educați sau îngrijiți de asistenții maternali. În cazul în care cei patru refuzau să mai îndeplinească anumite servicii, ei erau agresați fizic de către cei care îi exploatau.
Procurorii DIICOT susțin că aceste grupuri sunt specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, criminalitate informatică și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave. În acest context, autoritatea a emis un comunicat de presă în care arată că polițiștii împreună cu procurorii vor pune în executare peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 de mandate de aducere.
În același timp, vor fi efectuate 34 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri. Ulterior, vor fi puse în executare 193 mandate de percheziție domiciliară și 236 mandate de aducere. De asemenea, este vorba și de 13 acțiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane și minori și a pornografiei infantile. În acest caz, vor fi puse în executare 51 mandate de percheziție domiciliară și 76 mandate de aducere.
În ceea ce privește combaterea criminalității informatice vor fi patru acțiuni urmând a fi puse în executare 16 mandate de percheziție domiciliară și 24 mandate de aducere. În final, vor fi și trei acțiuni operative pe linia combaterii macrocriminalității economico-financiare, urmând a fi puse în executare 67 mandate de percheziție domiciliară și 74 mandate de aducere.
Care sunt grupările vizate de procurorii DIICOT
Sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT. Aceste persoane au activat pe teritoriul României sau cu componentă transfrontalieră.
„Perchezițiile de miercuri au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor”, arată DIICOT.
În primele nouă luni ale acestui an, au fost întocmite 1.162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Așadar, au fost trimiși în fața instanței 3.219 inculpați, dintre care 1.229 în stare de arest preventiv. În același timp, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției în care s-a reținut fapta de constituirea unui grup infracţional organizat. De asemenea, au fost lipite și alte infracțiuni de competența DIICOT. În acest context, au fost trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arest preventiv, se menţionează în comunicatul de presă.