Suplimentele care nu te ajută, de fapt, să-ți scazi nivelul colesterolului

Suplimentele care nu te ajută, de fapt, să-ți scazi nivelul colesterolului Sursa: Dreamstime.com

Un studiu a constatat că șase suplimente populare promovate ca fiind capabile să scadă nivelul colesterolului sunt o risipă de bani. Uleiul de pește, scorțișoara, usturoiul, turmericul, steroli vegetali și drojdia de orez nu au oferit efectele scontate de către medici.

Cercetătorii de la Clinica Cleveland au urmărit 199 de adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani timp de 28 de zile, în timp ce fiecare a luat unul dintre aceste suplimente. Niciunul dintre suplimente nu a avut vreun efect asupra nivelului de colesterol, iar usturoiul și sterolii vegetali au avut, de fapt, efectul opus. Cu toate acestea, statina a provocat o scădere a colesterolului - cunoscut și sub denumirea de colesterol „rău” - de aproape 38% după 28 de zile. Colesterolul crescut, o afecțiune în care există prea multe lipide (grăsimi) în sânge, poate fi un precursor al atacului de cord, al accidentului vascular cerebral și al unui număr mare de probleme cardiovasculare.

Dr. Luke Laffin, autorul studiului la Clinica Cleveland a spus despre aceste suplimente: „Nu produc reduceri consistente ale colesterolului”. Cercetătorii i-au îndemnat pe americanii cu niveluri ușor crescute de colesterol să-și concentreze energia asupra exercițiilor fizice regulate și a menținerii unei diete sănătoase.

Este cel mai recent studiu de distrugere a miturilor care a descoperit că suplimentele din farmacie au un efect redus. Cercetările de la începutul acestui an au arătat că multivitaminele sunt o risipă de bani pentru majoritatea oamenilor și există puține dovezi că previn bolile cronice.

Ne puteți urmări și pe Google News
ilustrare 3d de vas de sânge blocat - artera cu acumularea de colesterol realist

Sursa: Dreamstime.com

Mai mult de jumătate din populație ia suplimente în SUA, cheltuind 1,5 miliarde de dolari anual. Industria în plină expansiune a suplimentelor vede britanicii cheltuind 430 de milioane de lire sterline pe an pe pastile de vitamine sau minerale, aproximativ 20 de milioane luând o formă de supliment în fiecare zi.

Recomandarea specialiștilor

Sterolii vegetali sunt substanțe care sunt asemănătoare colesterolului, dar sunt obținute din plante. Se găsesc de obicei în nuci, semințe și uleiuri vegetale. Drojdia de orez roșie este derivată din drojdia cultivată pe boabe de orez alb și conține compusul monacolin K, același ingredient care se află în medicamentul care scădea colesterolul lovastatin.

Cele mai recente rezultate indică că o statină în doză mică oferă efecte benefice asupra profilului de colesterol al cuiva. Persoanele din grupul cu statine au avut o scădere medie de 24% a colesterolului total, ceea ce a reprezentat o scădere mai substanțială decât în ​​rândul grupului care a primit orice supliment alimentar.

Medicamentul acționează prin încetinirea producției de colesterol în ficat. Prea mult colesterol LDL duce la acumularea plăcii în artere, interferând cu fluxul de sânge către și dinspre inimă. Dacă este lăsat netratat, colesterolul ridicat poate duce la boala coronariană, cea mai comună formă de boală cardiacă în SUA și principala cauză de deces.

Colesterolul crescut poate duce la boala arterei carotide care poate duce la accident vascular cerebral, precum și la boala arterelor periferice și hipertensiune arterială. Colesterolul ridicat este o problemă la nivel mondial - a cauzat peste 4,5 milioane de decese în 2020, în creștere cu 19% față de 2010. Americanii pot lucra la scăderea colesterolului eliminând grăsimile trans și reducând grăsimile saturate care se găsesc în carnea roșie și în produsele lactate cu grăsimi, adăugând fibre și consumând multe legume.

De asemenea, recomandă oamenilor să mănânce alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul și nucile, precum și uleiul de măsline și fructele de pădure, care sunt capabile să crească colesterolul, potrivit Daily Mail.