Pisaniile lui Ștefan cel Mare, furate de ruși din Ucraina. Ministerul Culturii face demersuri să le recupereze

Pisaniile lui Ștefan cel Mare, furate de ruși din Ucraina. Ministerul Culturii face demersuri să le recuperezesursa foto: Wikiwand

România face demersuri pentru a salva Pisaniile lui Ștefan cel Mare bătute în piatră pe zidurile Cetății Albe despre care se crede că ar fi fost furate de soldații ruși. Acestea se aflau în muzeul din Herson și se pare că au dispărut în timpul evacuării orașului, de către militarii lui Putin. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că va face tot ce trebuie pentru ca aceste artefacte să fie recuperate.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că va lua legătura cu omologul său din Ucraina, de la Kiev, pentru a găsi o soluție în vederea recuperării Pisaniilor lui Ștefan cel Mare. Artefactele erau expuse în muzeul din Herson și se pare că au dispărut în timpul evacuării orașului, de către soldații ruși. Se crede că ar fi fost furate de aceștia. Pisaniile sunt lespezi care conțin inscripții în limba slavonă care conțineau informații despre evenimente din viața Cetății Albe

„Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, a explicat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Oficialul român a precizat că pe teritoriul Ucrainei există mai multe bunuri de patrimoniu comun, precum Pisaniile lui Ștefan cel Mare. Drept urmare, oficialii din Ministerul Culturii, a precizat Lucian Romașcanu, vor depune toate eforturile pentru ca acestea să fie recuperate și adăpostite în siguranță.

„La fel cum am primit 3 milioane de ucraineni, puteam primi și obiecte de patrimoniu. Partea ucraineană a fost foarte receptivă”, a spus Lucian Romașcanu.

Lucian Romașcanu, despre reluarea concursului pentru funcţia de manager: „Sperăm că tot răul va fi spre binele TNB” 

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost smulse din ziduri

Pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea, au fost demontate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru.

La 1838, în timpul administrației țariste, una sau două pisanii au fost smulse de pe zidurile cetății și duse la muzeul Odesa. Ulterior au fost descoperite, expuse, în muzeul din orașul Herson de und ear fi fost furate de ruși.

Se pare, potrivit spuselor lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, că pisaniile de la Cetatea Albă s-a afla pe teritoriul Crimeei.

„În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a afirmat Anatol Popescu, conform Digi 24.

Sursa foto. Wikiwand

Cetatea Albă, simbol al puterii lui Ștefan cel Mare

Cetatea Albă este cea mai mare și mai bine întărită fortificație defensivă din Moldova medievală, monument de arhitectură ce impresionează atît prin dimensiune și expresivitate, cît și datorită locului unde a fost construită. Pisaniile au fost bătute în piatră deasupra „porții mari”, ridicată de Ștefan cel Mare, unde se înălța stema Moldovei.

„În anii de la Întruparea Domnului 6984 (1476) s-au sfârșit marea poartă, în zilele binecredinciosului Io Ștefan voievod și în zilele panului Luca și panului Herman.

În zilele binecredinciosului și de Hristos iubitorului și de Dumnezeu dăruitului și de toată lauda vrednicului Ioan Ștefan voievod, domn a toată țara Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a început și a sfârșit acest zid, în timpul pârcălabilor Duma și Hărman”, se arăta în pisania acum dispărută.