India: 140 de persoane au murit după ce un pod, proaspăt reabilitat, s-a prăbușit

India: 140 de persoane au murit după ce un pod, proaspăt reabilitat, s-a prăbușitPeste 170 de morți după ce un pod s-a prabusit în India. Tragedia anului 2022. Sursa foto: India Today

141 de persoane, majoritatea femei și copii, au murit după ce un pod s-a prăbușit în Morbi, o provincie din India. Podul a fost deosebit de aglomerat în weekend, deoarece sezonul festivalurilor hinduse a atras un număr mai mare de turiști și familii la atracția recent redeschisă. Districtul Morbi găzduiește mii de fabrici care produc plăci ceramice, produse pentru baie și ceasuri de perete, iar zeci de muncitori migranți se aflau pe pod când acesta a căzut.

Cel puțin 140 de persoane au fost ucise după ce un pod pietonal vechi de un secol s-a prăbușit duminică seară în vestul statului indian Gujarat, aruncând sute de persoane în râul Machchhu, au anunțat autoritățile. Aproximativ 350 de persoane se aflau pe și în jurul podului, o atracție turistică majoră, în momentul prăbușirii, a declarat Brijesh Merja, un ministru din guvernul Gujarat. Majoritatea celor care au murit erau copii, femei și persoane în vârstă, potrivit oficialilor, scrie NYT.

Podul s-a prăbușit la patru zile după ce a fost redeschis pentru public și la aproximativ șapte luni de la începerea lucrărilor de renovare. Construit în 1880, în timpul epocii victoriene, are o lungime de aproximativ 755 de metri.

În imaginile video difuzate de posturile locale de televiziune se vedeau oameni înotând până la o porțiune a podului suspendată în apă, mai mult de o duzină dintre ei luptându-se să se agațe de margine în timp ce așteptau să fie salvați. Copii și femei puteau fi auziți strigând după ajutor. Echipele de salvare s-au străduit să scoată victimele din râu. Imagini video difuzate de guvernul din Gujarat au arătat bărci mici ajutând la salvări. Biroul guvernatorului districtual din Morbi, districtul în care s-a prăbușit podul, a declarat că 170 de persoane au fost salvate.

Pod deschis fără autorizație

Biroul guvernatorului a precizat că, pe lângă forța națională de răspuns la dezastre, echipe ale armatei, marinei și aviației indiene se aflau pe drum pentru a ajuta la operațiune, care a fost complicată, deoarece se lăsase noaptea și râul era întunecat. Premierul Indiei, Narendra Modi, care este din Gujarat și se afla în acest stat pentru o vizită de trei zile, a anunțat compensații pentru familiile celor uciși sau răniți.

Atenția s-a îndreptat către societatea privată care administrează podul și vinde bilete pentru trecerile pe el. Aceasta a redeschis pasajul pentru public înainte de sezonul de sărbători fără a efectua verificările de siguranță corespunzătoare. Oficiali ai municipalității au declarat presei locale că podul ar fi putut fi deschis fără un "certificat de conformitate". Oficialii de stat au declarat că vor investiga problema.

Infrastructura Indiei măcinată de corupție

Infrastructura Indiei a fost mult timp afectată de probleme de siguranță. De asemenea, acuzațiile de corupție s-au învârtit în jurul sumelor uriașe de bani direcționate către construcție și întreținere, privându-i pe indieni de drumuri și poduri de calitate și ducând la frecvente episoade de accidente cu victime în masă.

Gujarat, care are o populație de aproximativ 60 de milioane de locuitori, se află în mijlocul unui sezon electoral aspru disputat, un vot pentru guvernul local fiind așteptat în lunile următoare. Partidul Bharatiya Janata al lui Modi s-a aflat la conducerea statului în ultimele două decenii, iar cei 12 ani în care a fost ministru în Gujarat i-au cimentat ascensiunea la nivel național.