Exclusiv. Putin, Dughin și războiul mistic. Cruciada morală amenință Occidentul! Cristoiu: Rusia și-a făcut din suferință o mândrie Video
- Andreea Vlad
- 30 octombrie 2022, 19:31
Ultima intervenție publică a lui Aleksandr Dughin, unul dintre ideologii liderului de la Kremlin, a dechis un nou șir de speculații, în contextul în care Daria Dughina, fiica sa, a fost victima unui atentat care îl viza, în luna august. Jurnalistul li istoricul Ion Cristoiu a comentat în podcastul EVZ Play, alături de Robert Turcescu, semnificația ultimelor discursuri ale lui Dughin, dar și ale țarului de la Kremlin.
Ion Cristoiu a subliniat, în mai multe intervenții în podcasturile EVZ-Capital, că Rusia este exponenta ideii de mare imperiu prin prisma istoriei sale.
În acest sens insistența președintelui Putin că Ucraina este un stat artificial, iar Occidentul un spațiu al decăderii morale, dar și ideologia Eurasiei promovată de Aleksandr Dughin, sunt o continuare pragmatică a doctrinei Marelui imperiu rus. Cu toate contradicțiile pe care le implică ea. „E stilul rusesc. Lângă Moscova este poligonul unde erau împușcați disidenții în perioada terorii lui Stalin. Atunci erau împușcați preoți. (...) Biserica Ortodoxă Rusă consideră superioritatea Rusiei asupra lumii. Ei asta cred, Rusia e singurul popor care și-a făcut din suferință o mândrie", a observat Cristoiu în podcastul lui Robert Turcescu.
Cristoiu: Rusia exportă ideologie antiprogresistă
Tot din punct de vedere al doctrinei politice, discursurile lui Putin continuă ideologia conservatoare și susținerea intensă a ideii de familie tradițională. „Nimeni nu poate dicta poporului nostru cum să trăiască, valorile tradiționale ar trebui respectate (...) Modelul neoliberal din SUA trece printr-o criză, elitele occidentale nu au niciun drept să le dicteze altora să le urmeze calea. Autoritatea Occidentului scade, el pierde încrederea altora", a declarat vehement Vladimir Putin joi 27 octombrie, în cadrul Clubului de Discuții Valdai.
Cunoscutul gazetar Ion Cristoiu apreciază că războiul din Ucraina este doar un paravan pentru lupta personală pentru putere pe care autocratul de la Kremlin o duce cu Occidentul, și în special cu Statele Unite.
„Războiul Rece a fost o bătălie ideologică, care era împărtășită de unii din Occident. (...) Dacă recitim discursurile lui Putin, Rusia este reprezentanta forțelor conservatoare. Așa cum URSS exporta ideologie anticapitalistă, acum Rusia exportă ideologie antiprogresistă”, a punctat invitatul în studioul EVZ-Capital.
Putin, în fruntea unei cruciade morale, susținută și de China
Reputatul jurnalist și istoric consideră că președintele rus câștigă teren pe terenul conservatorilor din întreaga lume, pe fondul exasperării acestora ca urmare a propagandei gliobaliste care de multe ori a dus la aberații.
„E un război între conservatorism și progresism. Aliații lui Putin sunt cei ce nu sunt de acord cu sancțiunile, dar și cei care sunt conservatori. El s-a situat și în fruntea unei cruciade morale. Cruciada conservatoare, cu rădăcini puternice în Rusia țaristă, acest lucru prinde. De la denazificare la desatanizarea Ucrainei. Temele morale sunt valabile pentru o mare parte din Occident, nu este o dezbatere de secol 19. Este o disoluție a familiei. Apoi, omul nu poate trăi fără o credință. În cazul progresismului avem de a face cu o minoritate care nu s-a limitat la a-și câștiga niște drepturi", a observat Cristoiu.
Acesta a mai remarcat că apropierea Chinei de Rusia în actualul război vine și din sensibilitatea la ideea de familie pe care o împărtășesc. China se înscrie și ea în această luptă, are ca temă fundamentală familia", a conchis fondatorul EVZ.
Emisiunea integrală: