Ora de iarnă 2022. În această noapte, dăm ceasurile înapoi cu o oră. Cum ne obișnuim cu schimbarea

Ora de iarnă 2022. În această noapte, dăm ceasurile înapoi cu o oră. Cum ne obișnuim cu schimbarea

România trece la ora de iarnă. Ora 4:00 va fi ora 3:00, fiind cea mai lungă zi a anului, de 25 de ore. Din cauza schimbării orei, psihologii au avertizat că unele persoane se pot confrunta cu simptome

În această noapte, România va trece la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00, fiind cea mai lungă zi a anului, de 25 de ore. Amintim și că trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend al lunii martie.

Ora de iarnă este ora standard, iar Uniunea Europeană a propus să nu mai existe schimbări, mai ales de când multe persoane s-au confruntat cu oboseală și stări de anxietate. Proiectul a fost amânat din cauza războiului din Ucraina și al pandemiei.

Ora de vară are ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui și, pe vremuri, a fost benefică pentru cei care lucrau în agricultură. Sistremul orei de vară a fost adoptat de țările europene în secolul XX, cu scopul de a economisi energie.

Sursă: Sharynos | Dreamstime.com

Dacă nu s-ar da ora înapoi, în acest moment, gospodăriile ar putea economisi până la 400 de lire pe an la facturi. Acest lucru ar putea ajuta fiecare stat în combaterea crizei energetice.

Dezavantajele schimbării orei

Din cauza schimbării orei, psihologii au avertizat că unele persoane se pot confrunta cu simptome precum iritabilitate, insomnie, oboseală și reducerea funcției imunitare. Organismului se obișnuiește după câteva săptămâni cu noul program.

Specialiștii au oferit o serie de sfaturi pentru a putea trece mai ușor peste schimbarea orei:

- să păstrați un ritm regulat de somn, atât înainte, cât și după schimbarea orei.

- schimbați treptat programul de somn pe parcursul unei săptămâni. Schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi vă va ajuta organismul să se adapteze fără probleme.

- profitați de lumina soarelui de dimineață, aceasta ajută organismul să se adapteze mai repede și sincronizează ceasul corporal.

- seara, evitați pe cât posibil lumina puternică, inclusiv lumina albastră a telefoanelor, tabletelor sau a altor dispozitive.

- păstrați un regim alimentar regulat.