Motivul pentru care femeile își schimbă numele atunci când se căsătoresc

Motivul pentru care femeile își schimbă numele atunci când se căsătoresc Căsătorie. Sursa foto: Dreamstime.com

După căsătorie, cele mai multe dintre femei aleg să își ia numele soțului lor. Decizia era influențată, mai ales în trecut, de diferiți factori, precum cei economici sau sociali. Și în prezent, rămâne aceeași tendință, doar 20% dintre femei își mai păstrează acum numele de familie.

Obiceiul vine de acum zeci de ani, atunci când femeile își schimbau numele pentru a-și satisface anumite nevoi, cum ar fi protecțiile legale, economice sau familiale.

Majoritatea femeilor iau numele de familie al soțului

În unele state ale lumii, garanțiile de care beneficiau după căsătorie includeau posibilitatea de a-și păstra permisul de conducere sau de a se înregistra ca alegător, de a-și lua copiii de la școală sau de a avea un card de credit, potrivit unui director de cercetare și educație publică.

Totodată, din punct de vedere cultural, adoptarea numelui soțului a fost legată și de o serie de noțiuni paternalistice, adică femeile aparțineau tatălui lor, iar apoi soțului, a declarat Deborah Carr, profesor de sociologie și director al Centrului pentru inovație în științele sociale de la Universitatea din Boston.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda unei mișcări feministe tot mai aprige, această tendință continuă încă. Astfel, în Statele Unite doar aproximativ 20-30% dintre femei își păstrează numele, ceea ce reprezintă faptul că majoritatea lor aleg numele soțului la căsătorie.

Acesta este și cazul lui Jennifer Lopez, care după căsătoria cu Ben Affleck și-a anunțat semnătura: „Mrs. Jennifer Lynn Affleck”. Potrivit profesoarei de sociologie, cântăreața își va păstra numele de scenă, chiar dacă legal acum poartă alt nume.

Dorința de schimbare a numelui a fluctuat de-a lungul timpului, astfel că în 1970 a existat o tendință mult mai mare de a lua numele soțului, iar în 1980 aceasta a fost mai puțin întâlnită, când a fost o perioadă mai conservatoare.

Decizia de a păstra sau de a renunța la numele cuiva poate fi în continuare influențată de factori economici, familiali, sociali, romantici și religioși – mai ales atunci când sunt implicați copii.

De ce femeile își schimbă sau păstrează numele de familie

Femeile care aleg să ia numele soțului au, spune profesoara universitară, de cele mai multe ori, o dorință de a scăpa de părinții lor și de a da de înțeles astfel, că formează un cuplu. De cealaltă parte, pentru unele femei, păstrarea numelui de familie înseamnă păstrarea identității personale și familiale pe care au avut-o dintotdeauna.

Această decizie este luată în special de acele femei care și-au stabilit o identitate profesională, precum cele care ocupă poziții foarte vizibile, cum ar fi scriitorii, academicienii sau celebritățile, potrivit CNN.