Cele mai frumoase nume de băieți în acest an. Care sunt cele care au rămas la modă

Cele mai frumoase nume de băieți în acest an. Care sunt cele care au rămas la modă Sursa:Pixabay

Alegerea numelui pentru noul născut poate fi o adevărată bătaie de cap pentru părinți, deoarece fiecare caută ceva cât mai deosebit, care să-l diferențieze pe cel mic. Cu toate acestea, rămân la mare căutare și numele anilor 80.

Iată care sunt cele mai frumoase nume de băieți în acest an, variante pline de însemnătate.

Radu

Numele Radu are în componența sa diminutivul „rad”, care se traduce prin fericit. Prenumele Radu a fost purtat din cele mai vechi timpuri, chiar și de domnitorii români, atât din Țara Românească, precum și din Moldova: Radu cel Frumos.

Pavel

Pavel a fost un lider important al bisericii creștine timpurii. Potrivit Noului Testament, el a fost un cetățean roman evreu care s-a convertit la creștinism după ce i-a apărut Iisus înviat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele de băiat Pavel, având ca varianta si numele Paul, are semnificația de „mic” sau „umil”. Cei care poartă numele Pavel își serbează ziua onomastică pe 29 iunie, atunci când este prăznuit împreună cu Sfântul Petru.

Ovidiu

Ovidiu își are originea în numele de familie roman Ovidius, care a fost posibil derivat din cuvântul latin „ovis” care se traduce prin „oaie”. Întâlnite sunt și variantele de Ovidio.

Achim

Numele de Achim este un derivat venit de la Ioachim. Acest nume nu este foarte frecvent la noi în țară. Originea lui este evreiască, de la „Jehojakim”, cu semnificația „Iahve (Dumnezeu) a îndreptat”, sau „Iahve a ridicat”. În limba ebraică poate fi tradus ca „stabilit de Dumnezeu”.

Tiberiu

Numele Tiberiu își are originea în limba latină care se traduce „din Tibru” în latină. Tibru este râul care trece prin Roma. Tiberius a fost al doilea împărat roman, fratele vitreg al împăratului Augustus.

Virgil

Numele Virgil își are originea în limba latină, trăgându-se de la „virga”, ce înseamnă „ramură verde și subțire, nuia, creangă tânără”. Acest nume a fost purtat de poetul roman din secolul I î.Hr., Publius Vergilius Maro, numit în mod obișnuit Virgil, care a scris Eneida. Datorită lui, Virgil a devenit popular în toată lumea.

Horia

Una dintre originile numelui de băiat Horia ar putea fi prenumele german antic Heinrich care se traduce prin „cap de familie”. De asemenea, există și varianta potrivit căreia numele are origini românești și provine de la horă.

Specialiștii confirmă originea românească a numelui, de la verbul „a hori”.

Filip

Numele Filip vine din cuvântul grecesc Philippos (philos – iubitor și hippos – cai) care se traduce prin „cel care iubește caii”. El a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri, fiind purtat de-a lungul istoriei de regi. În originea românească, acest nume a apărut în documente pentru prima oară în anul 1500, însă se crede că acesta este mult mai vechi, o dovada în acest sens fiind importanța acordată, în calendarul popular, sărbătorii Filipii sau Pilipii. Cei care poartă numele Filip își serbează ziua onomastică pe 14 noiembrie.

Ștefan

Numele Ștefan vine din numele grecesc Stephanos care înseamnă „coroană” , mai precis „ceea ce înconjoară” . Sfântul Ștefan este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 27 decembrie, atunci cânt cei care îi poartă numele își sărbătoresc onomastica.

Marius

Sensul acestui nume provine din etruscă, ce reprezintă „om”, ceea ce ne-ar îndreptăți să afirmăm că aceasta este și semnificația numelui Marius. Numai că, dacă ne îndreptăm atenția spre cel dintâi element, „mar-”, vom ajunge la concluzia că semnificația sa este, de fapt, „bărbat tânăr” sau „mascul”, potrivit totuldespremame.ro.