Exclusiv. Când doi se ceartă, al treilea câștigă! China blufează în marele război economic din umbra războiului din Ucraina. Video

Exclusiv. Când doi se ceartă, al treilea câștigă! China blufează în marele război economic din umbra războiului din Ucraina. Video Sursă: Michael Borgers | Dreamstime.com

Invitat în cadrul podcastului EVZ Play cu Robert Turcescu, jurnalistul, scriitorul și analistul politic Ion Cristoiu a creionat un tablou la zi al noii ordini mondiale, așa cum rezultă din cele mai recente evoluții pe frontul de Est. Războiul din Ucraina are un mare câștigător indirect, China, consideră reputatul gazetar.

Europa este incontestabil marea perdantă a războiului dintre Rusia și Ucraina, lovită de criza gazului rusesc și de sabotajul de la gazoductele Nord Stream. Pe de altă parte, marea beneficiară a crizei care ar putea distruge Occidentul în războiul economic de anvergură care a început deja este China, apreciază Ion Cristoiu.

China, maestra jocului subtil

Fondatorul EVZ a observat, în podcastul lui Robert Turcescu, că marele gigant asiatic a dovedit de la debutul războiului că are un joc geostrategic foarte subtil. Cu atât mai subtil cu cât, deși este afectată de  problemele la Noul Drum al Mătăsii cauzate de război, China recuperează grație crizei care pune Europa în genunchi, dar și problemelor cu care se confruntă Statele Unite.

Sursa: Dw.com

„Occidentul pierde războiul economic, se vede clar, d-aia China joacă așa subtil. Din punct de vedere al Drumului Mătăsii pierde, dar ea câștigă gaz mai mult și mai ieftin. Dacă războiul se termină militaricește, războiul economic este pierdut de Occident. UE și SUA sunt vulnerabile la războiul economic declanșat de China (...) Războiul are două dimensiuni, una cu Ucraina miltară, care nu e atât de importantă și războiul economic”, a subliniat invitatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristoiu: Nu Rusia, ci Occidentul a căzut în capcană

Un alt aspect relevant al strategiei inteligente a Chinei este că ea mimează discret același joc ipocrit al Occidentului, care pretinde că nu este în război declarat, însă se poartă ca și cum ar  fi, subliniază Cristoiu. Asta în condițiile în care Ucraina, deși nu are tratat semnat cu nicio țară occidentală, primește ajutor de la Occident pe  multiple planuri, financiar, armament, logistică și informații secrete,  încălcându-se astfel prerogativele dreptului internațional.

„Se tot vorbește de o capcană, că Putin și Rusia au căzut într-o capcană. Eu cred că este invers, Occidentul a căzut în capcană. Lansez și o teorie, Primul și al Doilea Război s-a numit mondial deoarece globul s-a împărțit în două și a fost un război fățiș. Toți cei dintr-o alianță s-au angajat în război (...) Occidentul s-a implicat din primul moment în război dând arme fățiș, încălcând o regulă pentru că Ucraina nu are tratat cu nicio țară occidentală”, a observat invitatul.

În acest context, China aplică o abordare prudentă, dar eficientă pe termen lung. Practic așteaptă ca Occidentul să își epuizeze resursele pentru Ucraina pentru ca să atace pe plan economic. „Ciudățenia războiului din Ucraina este că, deși China este aliată și ar trebui să fie și ea parte fățiș potrivit logicii războiului mondial, acest lucru nu se întâmplă momentan.

Într-o parte avem Occidentul care s-a angajat cu totul, nu a lăsat nicio țară pe afară. Dincolo, doar o țară e angajată, Rusia. Dacă vom avea un război mondial în două etape, China stă liniștită și așteaptă, iar în momentul în care te-ai epuizat cu Rusia, China te cucerește și cu doi soldați”, a conchis Cristoiu.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro