Ideologul lui Putin pus pe lista neagră a UE. Alexandr Dughin este vizat de noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ideologul lui Putin pus pe lista neagră a UE. Alexandr Dughin este vizat de noul pachet de sancțiuni împotriva Rusieisursa foto: EVZ

Alexandr Dughin, unul dintre ideologii care promovează politica expansivă a Rusiei împotriva Occidentului, este vizat de noul pachet de sancțiuni impus de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Dughin este văzut ca un apropiat al lui Vladimir Putin, deși mulți analiști și experți susțin că acest lucru nu este real. Alături de acesta, pe lista celor sancționați se mai află alte 30 de persoane care dețin diferite funcții de conducere în administrația rusă, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Uniunea Europeană a aprobat, miercuri, 5 octombrie, cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include, între altele, plafonarea prețulului petrolului rusesc, restricții pentru o serie de importuri, dar și o interdicție ce vizează portofelele cripto. Noile sancțiuni au intrat în vigoare începând cu data de joi, 6 octombrie.

De asemenea, Uniunea Europeană a inclus un număr de 30 de persoane pe lista celor sancționate, în contextul războiului din Ucraina. Printre cei sancționați se numără Alexandr Dughin, considerat unul dintre ideologii politicii de expansiune a Rusiei. De asemenea, pe lista celor 30 se mai află președinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, potrivit unui document publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Printre cei vizați de restricții se mai numără Alexandr Kharichev, șeful Administrației prezidențiale ruse pentru susținerea Consiliului de Stat, Nikolai Bulaiev, vicepreședinte al CEC, și Dmitri Șugaev, director al Serviciului federal pentru cooperare tehnico-militară. Muzicienii Yulia Chicerina, Nikolai Rastorguiev și Oleg Gazmanov sunt și ei pe lista neagră a UE, alături de șeful concernului Kalașnikov, Alan Lușnikov și de mai mulți viceminiștri ai apărării și oficiali din regiunile DNR, LNR, Herson și Zaporojie.

De asemenea, au fost sancționate și șase întreprinderi de stat, Goznak, Uzina Degtiariov, Fakel, Corporația IRKUT, Avangard și Asociația de Cercetare și Producție Splav.

 

Noul pachet de sacnțiuni aprobat de UE

Noul pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei include interdicția privind transportul petrolului rusesc către țări terțe la un preț peste plafonul stabilit (nu a fost deocamdată specificat), restricții la importurile din Rusia pentru aproape șapte miliarde de euro, inclusiv interzicerea importului de produse finite din oțel, mașini, vehicule, anumite produse chimice și materiale pentru industria de bijuterii.

De asemenea este impusă o interdicție a exportului către Rusia a anumitor componente electronice care pot fi folosite la producţia de arme sau în industria aviației. Se mai interzice furnizarea de servicii financiare, juridice și IT de companiile rusești. Noul pachet de sancțiuni conține și o interdicție privind furnizarea de portofele cripto, servicii de contabilitate și stocarea activelor cripto, indiferent de sumă.

La începutul lunii septembrie, țările G7 au anunțat decizia de a impune un plafon pentru prețul la petrolul rusesc, începând cu data de 5 decembrie. Atunci va intra în vigoare embargoul, conform căruia importul de petrol rusesc pe mare în țările UE va fi complet interzis. Peste două luni această interdicție va fi extinsă automat și asupra produselor derivate din petrol.