Un think thank din SUA susține că Rusia nu își poate folosi armele nucleare în Ucraina

Un think thank din SUA susține că Rusia nu își poate folosi armele nucleare în UcrainaArme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Armata rusă nu a putut opera pe un câmp de luptă, în ciuda retoricii crescute asuprea armelor nucleare. Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank cu sediul la Washington, a făcut referire la comentariile liderului cecen Ramzan Kadirov, potrivit cărora Rusia ar trebui să folosească arme nucleare după pierderea orașului Lyman din estul Ucrainei.

„După părerea mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament redus”, a spus Kadirov. Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va folosi arme nucleare în Ucraina și a spus că nu glumește cu această informație, în ciuda faptului că mai mulți experți spun că amenințarea rămâne probabil minimă.

Potrivit ISW, armata rusă ar fi în imposibilitatea de a opera pe un câmp de luptă nuclear, în ciuda faptului că are echipamentul necesar. Trupele sale, care sunt în prezent o „aglomerație haotică” de soldați obosiți, rezerviști mobilizați în grabă și mercenari, „nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear”, a spus think tank-ul.

Amenințări reale sau doar propagandă? Totul despre armele nucleare ale lui Putin: „Sunt vechi şi ar putea exploda deasupra Rusiei”

Sursa: Arhiva EVZ

Amenințarea nucleară a Rusiei

Utilizarea armelor nucleare rusești ar face zone impracticabile și, prin urmare, ar împiedica avansurile rusești, potrivit think tank-ului. Grupul de reflecție a remarcat că discuțiile despre capacitățile nucleare ale Rusiei sunt obișnuite la televiziunea de stat rusă. Alți aliați ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au susținut și ei amenințările nucleare ale Rusiei.

Mai mulți experți și analiști au spus că este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare, un expert spunând recent că amenințările au ca scop să provoace confuzie și incertitudine. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a criticat discursul lui Putin și a spus că în prezent nu vede nimic care să indice că vor fi folosite arme nucleare, potrivit Business Insider.