Suedezii au găsit o a patra gaură în conducta Nord Stream. Germania se teme că gazoductul va deveni complet inutilizabil
- Maria Miron
- 29 septembrie 2022, 17:28
În cursul săptămânii curente, Garda de Coastă a Suediei a identificat o a patra scurgere la conducta Nord Stream, cea prin intermediul căreia erau furnizate resursele energetice ale țării, conform declarației unui purtător de cuvânt al structurii regionale transfrontaliere a Suediei.
Jenny Larsson, purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, a declarat că „două dintre acestea patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei", iar celelalte două găuri au afectat zona economică exclusivă daneză.
Suedia și Danemarca, afectate de scurgerea gazelor din Nord Stream
Pe lângă asta, circa 50% din gazele transportate prin conductele Nord Stream 1 și 2 ar fi fost eliberate în apă, conform anunțului oficialilor din Danemarca.
La nivelul Uniunii Europene există suspiciunea că aceste scurgeri de gaze ar fi „opera” unor submarine rusești, care ar fi fost utilizate pentru un asemenea act de sabotaj. Din acest motiv, europenii au anunțat că va urma o reacție „fermă” la orice acțiune cu rol destabilizator asupra infrastructurii energetice care afectează aprovizionarea.
În plus, Germania s-ar teme că gazoductul Nord Stream va deveni inutilizabil complet, conform unor surse din Guvernul țării, citate de presa berlineză, care spun că mari cantități de apă sărată vor ajunge în conducte, ceea ce va provoca coroziunea materialelor, asta dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate curând.
Rusia dă vina pe americani
În Rusia, însă, FSB-ul a început o anchetă, denunțând un „act de terorism internațional", mai exact că SUA acuză pe nedrept comiterea unui sabotaj pe segmentului din gazoductul care traversează Marea Baltică. Astfel, autoritățile de la Moscova i-au cerut președintelui american Joe Biden să spună dacă țara lui este responsabilă de aceste scurgeri de gaze.
Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al Casei Albei, a spus că „este ridicol” din partea Moscovei să sugereze că SUA a comandat distrugerile la gazoduct, în vreme ce Moscova spune că cei care încearcă să o acuze de deteriorarea conductelor fac declarații „previzibil de stupide”. Rusia sugerează că Suedia și Danemarca trebuie să fi aflat cine a intrat în apele lor, oficialii de la Moscova subliniind că SUA și-au mărit profitul, după ce a sporit recent furnizarea de gaze către Europa.
În ce privește gazele eliberate în Marea Baltică, este vorba de metan, un tip de corp fluid cu efect de seră, fiind de așteptat ca urmările să fie unele negative pentru mediul înconjurător, conform Reuters.