Evenimentul Zilei > International > Exclusiv. Europa, îngenuncheată! Cine e păpușarul din spatele Nord Stream? Cristoiu: Serviciile secrete știu foarte bine autorul. Video
VIDEO

Exclusiv. Europa, îngenuncheată! Cine e păpușarul din spatele Nord Stream? Cristoiu: Serviciile secrete știu foarte bine autorul. Video

Conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt ciuruite. Prin ele veneau gazele din Rusia spre Europa, în special în Germania. Europa strigă sabotaj, Rusia strigă sabotaj, însă care-i adevărul? Robert Turcescu și Ion Cristoiu au încercat, ca de obicei, să vadă dincolo de aparențele crizei Nord Stream, premisele ducând înspre un nod de interese geopolitice.

„Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream în apele maritime suedeze și daneze au fost cauzate de sabotaj”, spune șefa Comisiei Europene.

Ursula strigă sabotaj, Mama Rusia strigă sabotaj

Ursula von der Leyen a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă va fi atacată. Atacată însă de cine, aceasta-i întrebarea. Paradoxal e că şi ruşii strigă, simultan cu Ursula, sabotaj! Începe o nouă fază a războiului? S-a declanşat Al Treilea Război Mondial? E vreo legătură între distrugerea conductelor Nord Stream şi referendumurile făcute de Putin în regiunile separatiste? Ca de obicei, Ion Cristoiu a venit în podcastul EVZ-Play cu răspunsuri surprinzătoare.

Renumitul jurnalist și istoric a observat că primul indiciu ar fi legat, evident, de partea care avea cel mai mare interes să scoată din uz conductele care alimentează cu gaz Europa și în special Germania

Vladimir Putin şi Angela Merkel au salutat dezvoltarea proiectului Nord Stream 2
Sursa: arhiva EVZ

Cristoiu: Serviciile secrete din Occident știu foarte bine cine e autorul

În orice caz, victima sigură e Germania, apreciază invitatul. „Când vinovatul e o super-putere sau un aliat, Occidentul evită să ia poziție. Serviciile secrete din Occident știu foarte bine cine e autorul, dar dacă spui începe un război transatlantic”, a punctat Cristoiu sugerând că SUA nu e străină de această speță.

Invitatul lui Turcescu apreciază că Rusia nu prea ar fi avut interes să își distrugă conductele care îi aduc o avere, miza sa directă fiind să țină Germania în viață din motive geopolitice, Germania fiind până nu demult similară cu Uniunea Europeană, pe care o reprezenta cel mai bine. Cristoiu a reamintit că puternica economie germană se bazează pe industrie, context în care gazele sunt esențiale. „Principala victimă e Germania, care însemna până de curând UE. S-a urmărit încă din punctul zero decăderea Germaniei. Este totuși țara care a pornit două războaie mondiale din sete de putere. Expansiunea acesteia s-a dorit a fi oprită. Ghinionul Germaniei este acum acest Scholtz (n.r. – cancelarul Olaf Scholz). Istoria își face loc prin proști”, susține invitatul.

Acesta a remarcat, de asemenea, o tendință pe fondul căderii Germaniei, și anume ascensiunea Poloniei, cu o poziție geostrategică foarte bună în actuala criză Nord Stream.

Războiul a fost provocat de americani?

Moderatorul Robert Turcescu a prezentat un scurt film cu o declarație a președintelui Joe Biden din februarie 2022, în care amenința voalat că Statele Unite vor lua o poziție fermă dacă Rusia escaladează atacul din Ucraina dincolo de o linie roșie.

Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Ion Cristoiu a reamintit că, dacă ne uităm la istoria recentă, Uniunea Sovietică și SUA nu au căzut niciodată la pace cu adevărat, în ciuda realizărilor pacifiste din epoca Gorbaciov-Reagan. Pe termen lung Planul Marshall s-a dovedit „mult mai favorabil americanilor”, a subliniat cunoscutul gazetar. „Alianța dintre Occident și Uniunea Sovietică nu a supraviețuit. Locul URSS a fost luat de Rusia. Războiul a fost  provocat de americani, iar principala victimă e Europa”, a mai completat acesta.

Europa, lovită pe toate fronturile

În context reputatul gazetar a menționat că Europa se desprinsese tot mai mult de americani în ultimii ani, însă războiul din Ucraina a marcat o revenire sub sfera de influență a Statelor Unite. „Acum ceva ani, câteva țări dăduseră semne de independență față de alianța UE cu Statele Unite. Se urmărea ca SUA să se despartă de Europa, dar istoria ne învață că în fața victoriei nu rezistă nicio alianță. Pentru a nu-și rupe legăturile cu Europa, America a început acest război dintre Rusia și Ucraina. Asta fie înțelegându-se cu rușii, fie găsindu-l pe Zelenski care să accepte așa ceva. Din nefericire, singura victimă, ceea ce se vede cu ochiul liber, este continentul european”, a conchis  Cristoiu.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro