Nu vei mai putea fi păcălit! Se schimbă legea cu privire la lapte și brânzeturi

Nu vei mai putea fi păcălit! Se schimbă legea cu privire la lapte și brânzeturiSursa foto: Dreamstime.com

Legea laptelui și a produselor lactate ajunge luni, 4 octombrie, în Senat. Veste este una excelentă pentru românii care obișnuiesc să consume astfel de produse deoarece nu vor mai putea fi păcăliți de etichete.

„Prezenta lege reglementează sectorul laptelui și a produselor lactate, a produselor care conțin ca ingredient lapte sau produse lactate, a produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale, și creează cadru juridic în ceea ce privește prezentarea produselor și comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populației, satisfacerea necesităților de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor pentru a face o alegere în cunoștință de cauză.”

Mai exact, prezenta lege reglementează informațiile suplimentare obligatorii prevăzute la „art.9 din prezenta lege care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) r.1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.

Definiții și denumiri pentru lapte

Prin lege se înființează Registrul Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Mai mult, va exista un Registru al Laptelui publicat pe site-ul MADR și actualizat permanent.

De menționat este faptul că prevederile acestei legi nu se aplică producătorilor agricoli persoane fizice care obțin produse agricole peste consumul propriu și vând ceea ce produc extra pe piață, în condițiile Legii nr.145/2014.

Definițiile și denumirile pentru lapte și produse lactate sunt cele prevăzute în anexa nr. VII, Partea III și IV din Regulamentul UE nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 20113.

Mai mult, se interzice folosirea denumirii de „Lapte și produse lactate” pentru produsele care nu se încadrează în condițiile definițiilor din prezenta lege. În același timp, denumirea de „Lapte și produse lactate” o sa fie interzisă pe etichetele produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie, care nu au în compoziție lor ingrediente care ce se încadrează în definițiile laptelui și a produselor lactate.

Astfel, produsele care conțin amestec de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale, se va menționa pe etichetă procentul fiecărei categorii.

Vezi mai multe detalii în Lege.