Cel mai mare uragan din 1931. De ce este Ian cel mai periculos ciclon care a atins vreodată Florida

Cel mai mare uragan din 1931. De ce este Ian cel mai periculos ciclon care a atins vreodată Florida

Uraganul Ian va fi o furtună istorică pentru Florida (SUA). Acesta va lăsa „un semn de neșters” pe teritoriu, a declarat miercuri guvernatorul statului, Ron DeSantis, chiar înainte ca acesta să ajungă pe uscat.

Cu o viteză de peste 240 km/h, acesta va fi cel mai puternic ciclon care a atins vreodată coasta de vest a peninsulei Florida, relatează CNN. Iar mișcarea sa mai lentă, în prezent de 14 km/h, va însemna că condițiile catastrofale vor persista mai mult timp pe teritoriu. În unele comitate de pe coasta de vest a Floridei este deja prea târziu pentru evacuare, în timp ce pe mare o ambarcațiune cu migranți s-a scufundat și 23 de persoane au dispărut.

Acestea sunt cifrele care fac din uraganul Ian o furtună istorică:

Potrivit ultimelor date actualizate de către Centrul Național pentru Uragane (NHC), Ian este un uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson de 5. Cu vânturi susținute de 249 km/h și rafale mai puternice, Ian se deplasează deja în largul coastei de vest a Floridei. Acesta este foarte aproape de a atinge categoria de intensitate maximă pentru un uragan, ceea ce se traduce prin vânturi susținute de peste 250 km/h (155 mph).

„Este o furtună majoră”, a declarat miercuri guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, într-o conferință de presă, relatează AFP. "În mod clar, acesta este un uragan foarte puternic, care va avea consecințe de anvergură", a spus el. După ce va atinge pământul, cel mai probabil își va pierde din putere, deși va rămâne un uragan. Potrivit NHC, se așteaptă ca "pagubele catastrofale provocate de vânt de-a lungul coastei de sud-vest" să se "extindă în interior".

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, se așteaptă un val de furtună semnificativ, adică o creștere anormală a nivelului mării cauzată de o furtună capabilă să pătrundă în interiorul uscatului, provocând pagube semnificative și inundații. Cele mai afectate locuri vor fi coasta de vest a Floridei, unde valurile de furtună ar putea ajunge până la cinci metri, și zona inferioară a insulei Florida Keys. „Se așteaptă inundații catastrofale în mai multe zone din centrul Floridei”, a declarat DeSantis.

Ian a ridicat nivelul de alertă în întreaga peninsulă Florida

Traiectoria lui Ian a ridicat nivelul de alertă în întreaga peninsulă Florida, deoarece după ce va intra de-a lungul coastei de vest a statului Florida, Ian se va deplasa spre interiorul țării înainte de a se întoarce în larg de-a lungul coastei de est a statului, potrivit prognozei.

„Se va deplasa încet de-a lungul peninsulei Florida Centrală înainte de a ieși în largul coastelor din nord-estul Floridei”, în cursul zilei de joi, a precizat DeSantis. Uraganul se deplasează cu aproximativ 14 km/h. Cu cât se mișcă mai încet, cu atât mai grave sunt daunele. Condițiile nefavorabile ar putea rămâne în unele locuri timp de opt ore sau mai mult.

Zona în care va avea loc impactul uraganului este foarte populată. Peste 2,5 milioane de persoane au fost sfătuite să evacueze, inclusiv 1,75 milioane de persoane pentru care ordinul a fost obligatoriu.

Președintele american Joe Biden, care a aprobat deja ajutorul federal de urgență pentru 24 dintre cele 67 de comitate din Florida, a avertizat marți că Ian „ar putea fi un uragan foarte violent, al cărui impact ar fi devastator și ar pune în pericol viața”. Pentagonul a mobilizat 3.200 de membri ai Gărzii Naționale, iar alți 1.800 sunt pe drum.