Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au discutat la Tokyo cu președintele Parlamentului Estoniei. Subiectul principal, securitatea regiunii

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au discutat la Tokyo cu președintele Parlamentului Estoniei. Subiectul principal, securitatea regiunii Sursa foto: Gov.ro

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul, Nicolae Ciucă, se află într-o vizită de trei zile în Japonia. Ei au avut o întrevedere, luni, 26 septembrie, cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Juri Ratas. Cei trei au discutat despre situaţța de securitate din regiune.

Întrevederea a avut loc la Tokyo. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se află în Japonia pentru a participa la funeraliile de stat organizate marți, 27 septembrie, în memoria fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe. Liderul coaliției de guvernare a apreciat relațiile bilaterale româno-estoniene, pe care le-a calificat drept „foarte bune.”. Ciucă a subliniat că acestea sunt bazate pe valori și interese comune și se află în continuă extindere și diversificare, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

„Angajamentul președintelui Ratas, atât ca prim-ministru al Estoniei, cât și ca președinte al Riigikogu (Parlamentul estonian), are o contribuție deosebită la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Coordonarea intereselor României și Estoniei în cadrul Uniunii Europene și NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale precum Inițiativa Celor Trei Mări și B9.”, a afirmat șeful Executivului, citat în comunicat.

Care au fost subiectele dezbătute

Discuțiile s-au axat asupra situației de securitate din regiune. Prim-ministrul a menționat sprijinul politic, economic și umanitar acordat de România Ucrainei și Republicii Moldova. De asemenea, a fost amintită și contribuția țării noastre la securitatea regională și la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, cu precădere pe Flancul estic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt subiect abordat a fost cel al energiei. Astfel, a fost evidențiată necesitatea de creștere a rezistenței acestui sector prin obținerea independenței energetice. Nicolae Ciucă a subliniat că România sprijină o abordare comună pentru securitatea aprovizionării în UE și necesitatea unor măsuri pro-active coordonate.

În același timp, s-a căzut de acord asupra continuării acțiunilor de dezvoltare a cooperării economice și de încurajare a investițiilor reciproce. Ciucă a menționat că țara noastră apreciază participarea la Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă NATO din Tallinn. În plus, prim-ministrul și-a manifestat interesul față de experiența Estoniei în sectorul digital, informează Agerpres.

Vizită de trei zile în Japonia

Nicolae Ciucă, și Marcel Ciolacu au început de astăzi, 26 septembrie, o vizită de trei zile în Japonia. Cei doi vor participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului prim-ministru nipon, Shinzo Abe. În timpul vizitei, cei doi politicieni vor avea mai multe întâlniri cu șefii Guvernelor din Australia, Anthony Albanese, și Corea de Sud, Han Duck-soo.