Israelul a bombardat centrul orașului Gaza. Cel puțin nouă persoane au murit

Israelul a bombardat centrul orașului Gaza. Cel puțin nouă persoane au murit Sursa foto: EPA/MOHAMMED SABER

Forțele israeliene au lovit zone din centrul Fâșiei Gaza miercuri, ucigând cel puțin nouă palestinieni, conform oficialilor din domeniul sănătății, în timp ce tancurile israeliene au efectuat un avans limitat în Rafah, în sud.

În ultimele 24 de ore, atacurile israeliene au ucis cel puțin 81 de palestinieni și au rănit 198, a spus Ministerul Sănătății din Gaza. Ministerul nu face distincție între militanți și civili în numărătoarea victimelor.

În urma atacului, mai multe persoane au murit

Într-un atac aerian israelian în jurul miezului nopții asupra unei case din Al-Zawyda, în Gaza, opt persoane au fost ucise.

În Rafah, unde medicii au spus că două persoane au fost ucise într-un atac aerian, tancurile au efectuat un raid în nordul orașului înainte de a se retrage, o tactică pe care forțele israeliene au folosit-o în alte zone înainte de a efectua incursiuni mai adânci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata israeliană a spus că trupele „continuă activitatea operațională precisă, bazată pe informații, în zona Rafah”. A spus că au eliminat ceea ce au numit o celulă teroristă și un lansator care a fost folosit pentru a trage asupra trupelor.

A spus că atacurile aeriene au lovit 25 de ținte în toată Fâșia Gaza în ultima zi. În plus, trupele continuă să opereze în zona centrală, în parte pentru a demonta structurile folosite pentru a observa soldații.

La nouă luni de la începutul războiului, luptătorii palestinieni sunt încă capabili să atace forțele israeliene. Ocazional, ei lansează rafale de rachete în Israel.

Israelul face progrese

Ministrul israelian al apărării a spus că armata a făcut progrese semnificative și presiunea funcționează.

"Operațiunile din Gaza au condus la condițiile necesare pentru a obține un acord pentru întoarcerea ostaticilor," a spus ministrul apărării Gallant într-o convorbire nocturnă cu omologul său american Lloyd Austin.

Israelul a promis să elimine Hamas după ce militanții săi au ucis 1.200 de oameni și au luat mai mult de 250 de ostatici într-un atac pe 7 octombrie, conform bilanțurilor israeliene.

Marți, armata a spus că a eliminat jumătate din conducerea aripii militare a Hamas și a ucis sau capturat aproximativ 14.000 de luptători de la începutul războiului, în jur de jumătate din forța de luptă estimată de armata israeliană.

Cel puțin 38.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva de represalii a Israelului de atunci. Israelul spune că 326 dintre soldații săi au fost uciși în Gaza.

Eforturile de mediere stagnează

Eforturile diplomatice ale mediatorilor arabi de a opri ostilitățile, susținute de Statele Unite, par suspendate. Deși, toate părțile spun că sunt deschise pentru mai multe discuții, inclusiv Israelul și Hamas.

Un acord ar avea ca scop încheierea războiului și eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza în schimbul palestinienilor închiși de Israel.

Miercuri, Israelul a eliberat 13 palestinieni reținuți în timpul ofensivei din Gaza, a spus Semiluna Roșie Palestiniană într-un comunicat.

Majoritatea palestinienilor eliberați de Israel în ultimele luni au acuzat forțele israeliene de rele tratamente și tortură. Asociația Prizonierilor Palestinieni a spus că aproape 20 de palestinieni au murit în detenția israeliană. Israelul neagă acuzațiile de tortură.

Între timp, Human Rights Watch, care a acuzat în mod repetat armata israeliană de crime de război în timpul campaniei sale în Gaza, a emis miercuri un raport de 252 de pagini despre atacul din 7 octombrie, acuzând aripa militară a Hamas, Brigăzile Qassam, și cel puțin alte patru grupuri armate palestiniene de comiterea „numeroaselor crime de război și crime împotriva umanității” în timpul atacului.

Acestea includ „atacuri deliberate și indiscriminate” împotriva civililor, tratamente inumane și uciderea intenționată a captivilor.

Constatările, bazate pe interviuri cu supraviețuitori, lucrători de salvare și alții, reflectă alte relatări și se potrivesc în mare parte cu cele ale unei anchete ONU de luna trecută, care a concluzionat că atât Israelul, cât și Hamas au comis crime de război în stadiile incipiente ale războiului din Gaza.

Hamas a respins raportul ca fiind plin de „minciuni și părtinire flagrantă”. În plus,  a cerut Human Rights Watch să îl retragă și să își ceară scuze.

„Raportul Human Rights Watch a adoptat întreaga narațiune israeliană,” a spus Hamas într-un comunicat, potrivit Reuters.

 

Revista presei