Rusia acuză România de incompetență, după ce vizele a 14 jurnaliști ruși, care s-au dat drept oficiali, au fost retrase
- Andra Puiu
- 26 septembrie 2022, 14:02
Reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a vorbit despre interdicția impusă de autoritățile române pentru intrarea membrilor delegației ruse la Conferința Plenipotențialilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.
Ambasada României la Moscova a anulat vizele, pe 22 septembrie, deja eliberate pentru cei 14 membri ai delegației ruse în ajunul plecării lor spre București. Vizele au fost cerute în vederea participării la Conferința Plenipotențialilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).
Întâlnirea a fost planificată pentru perioada 26 septembrie – 14 octombrie anul curent. Motivul invocat de oficiali a fost că rușii reprezintă o „amenințare la adresa securității naționale”.
Ce a declarat Maria Zaharova despre decizia României
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MAE Rusia susține că România a încălcat „în mod grosolan” Statutul și Convenția UIT. De asemenea, ea a făcut referire și la acordul privind desfășurarea Conferinței Plenipotențialilor. Mai mult decât Zaharova consideră că prin această decizie România „și-a demonstrat incompetența de țară care găzduiește congresul uneia dintre cele mai vechi organizații internaționale, în cadrul căreia va fi aleasă conducerea Uniunii. Statele membre urmează să aleagă între doi candidați – din partea Rusiei și a Statelor Unite – pentru funcția de Secretar General al UIT”.
Mai mult decât atât, Maria Zaharova a transmis că oficialii din București vor să împiedice o competiție cinstită. Țara noastră este acuzată că respectă un ordin politic venit din SUA. Este vorba despre promovarea candidaturii directorul biroului de dezvoltare al UIT, D. Bogdan-Martin. Zaharova a precizat că nu este pentru prima dată când directorul ar fi folosit „fără scrupule” resurselor administrative pentru promovarea candidaturii sale.
Acuzații îndreptate către SUA
Zaharova nu s-a oprit doar aici. Declarațiile ei au vizat și SUA. Administrația condusă de Joe Biden este acuzată că abuzează de mult de poziția țării lor, gazdă a sediului central al ONU. Astfel, Statele Unite ar manipula eliberarea vizelor de intrare pentru reprezentanții oficiali ai Rusiei.
Prin acest lucru, SUA demonstrează „un dispreț” față de documentele juridice internaționale, inclusiv față de Acordul din 1947. Acest document vizează amplasarea sediului central al ONU pe teritoriul american. De asemenea, în acest acord se arată că Statele Unite trebuie să asigure condiții neîngrădite pentru activitatea misiunilor diplomatice străine acreditate pe lângă Organizația Națiunilor Unite. „Acum, Washingtonul încearcă să atragă și alte țări în aplicarea acestei practici vicioase, folosindu-se fără sfială, în acest scop și pentru interesele sale, de aliatul român”.
De ce crede Rusia că România a luat această decizie
Maria Zaharova a precizat care crede că este motivul din spatele deciziei oficialilor români. Ea consideră că prin retragerea vizelor se va împiedica alegerea candidatului rus R.R.Ismailov. Programul acestuia propune rezolvarea în mod democratic a problemelor dezvoltării tehnologice, cu accent pe depășirea ”decalajului digital” dintre Occident și restul lumii.
„Este evident caracterul mizer al unor asemenea eforturi – în ultimă instanță, delegații noștri, privați de dreptul de intrare, răspundeau de organizarea evenimentelor din cadrul campaniei de susținere a lui R.R. Ismailov”, se arată în declarația Mariei Zaharova publicată pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.
MAE România clarifică situația: cei care nu au primit vize erau 14 jurnaliști de la Russia Today
Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe de la București contrazice cele susținute de Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus și vine cu clarificări.
„Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.
Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.
Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”, scrie în comunicatul MAE.