Tensiuni PSD - PNL. Coaliția stă să crape din cauza apei calde. Meciul se joacă la Bruxelles
- Ionel Sclavone
- 22 septembrie 2022, 22:31
Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, l-a contrazis pe colegul său de coaliție, din PNL, Rareș Bogdan, care i-a îndemnat pe tinerii liberali să nu ia în seamă apelurile Comisiei Europene cu prviire la economisirea energiei sau a apei. Victor Negrescu a precizat că PSD nu se opune economisirii ci instituirii unor obligații care nu sunt bazate pe principii coerente.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că nu poate fi de acord cu colegul său de coaliție Rareș Bogdan. Prezent la școala de vară a tinerilor liberali, europarlamentarul PNL le-a spus celor prezenți să nu ia în considerare toate apelurile Comisiei Europene cu privire la economisirea apei și a energiei. Rareș Bogdan le-a spus că nu trebuie să dea curs apelului care îi îndeamnă să facă duș mai rar sau să oprească apa atunci când se spală pe dinți.
În acest context, Victor Negrescu a ținut să precizeze că aceste apeluri la economisire nu trebuie ignorate. El a spus că PSD se opune doar la introducerea unor obligații de a face care nu au la bază niște principia coerente. Europarlamentarul PSD a mai spus că fiecare stat trebuie să-și facă propriile analize în privința măsurilor de economisire ce trebuie adoptate, în contextul crizei energetice.
„Eu cred că există solidaritate europeană, dar trebuie să o punem în practică şi cred că anumiţi decidenţi europeni, mai ales cei de dreapta au nevoie să înţeleagă un pic mai bine cum gândesc cei de la firul ierbii, chiar şi cei din România şi să vină cu măsuri mai rapide”, a arătat Victor Negrescu.
Victor Negrescu compară declarațiile lui Rareș Bogdan cu retorica anti-europeană
Potrivit spuselor sale, românii sunt deja obișnuiți să facă economie și să folosească eficient resursele de care dispun. Mai ales că s-au confruntat dintotdeauna cu costuri mari la energie și utilități, nu doar în această criză.
„Noi românii suntem deja obişnuiţi cu aceste practici, încercăm să folosim resursele cât se poate de eficient. Nu sunt de acord cu ce a spus domnul Rareş Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinţi. Este un lucru elementar, pe care ni-l învaţă părinţii noştri, îl învăţăm şi la şcoală, să nu folosim resurse într-o manieră inutilă”, a precizat europarlamentarul PSD.
Potrivit lui Victor Negrescu, declaraţiile agresive de felul celor făcute de Rareș Bogdan nu sunt de natură să aducă puncte electorale nici PNL, ci partidelor extremiste. Politicienii populiști vor folosi acest tip de retorică pentru a spune că au avut mereu dreptate.
„Ori, este fals, noi trebuie să fim coerenţi şi să apărăm dreptul şi interesele României, dar să înţelegem că prin dimensiunea europeană putem să avem beneficii pentru toţi”, a mai afimat europarlamentarul PSD.
Afirmațiile sale indică faptul că la nivelul coaliției de guvernare, PSD - PNL, neînțelegerile și tensiunile exced planul guvernamental. Acestea par să fi fost exportate și la Bruxelles, în Parlamentul European.
Declarațiile lui Rareș Bogdan de la școala de vară
Rareş Bogdan le-a recomandat, recent, tinerilor liberali nu ia în serios toată „retorica de la Bruxelles”, mai ales în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Europa.
„Vreau să va rog să ascultați cu circumspecție inclusiv retorica de la Bruxelles, adică să va spălați zilnic, să va faceți dus zilnic nu o dată pe săptămâna, să încercați să nu opriți apă când va spălați pe dinți, să nu mâncați făînă de gândaci și nici să nu stați la 19 grade. Să fiți raționali, să fiți echilibrați, să înțelegeți ce înseamnă momentul energetic actual dar să nu cadeți în păcatul extremei”, le-a spus Rareș Bogdan, tinerilor din PNL la școala de vară a partidului.
El făcea aceste declarații în contextul în care autoritățile guvernamentale îndemnau la economisirea energiei și a apei, conform recomandărilor venite de la Bruxelles. El a precizat că România este unul dintre statele cu cea mai mică dependenţă de combustibilii fosili proveniţi din Federaţia Rusă, are energie electrică şi are producţie proprie de cereale şi petrol.