Anunțul momentului de la procurorul general al României. Întrevedere cu ambasadorul Ucrainei
- Maria Pană
- 19 septembrie 2022, 15:55
Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a avut o întâlnire, astăzi, cu ambasadorul Ucrainei de la București. Ce subiecte au abordat cele două părți în timpul întâlnirii.
Gabriela Scutea, procurorul general al României, l-a primit astăzi pe Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, la Parchetul General. Este prima dată când noul ambasador al Ucrainei vine în vizită la Parchetul General, de cand a fost acreditat.
Procurorul general al României, întâlnire cu ambasadorul Ucrainei
„În cadrul întrevederii, principalul subiect abordat a fost cooperarea bilaterală dintre PÎCCJ și Parchetul General din Ucraina și suportul acordat de autoritățile române celor ucrainene. Discuțiile s-au axat pe aderarea Secției parchetelor militare (SPM) din cadrul PÎCCJ la echipa comună de anchetă (JIT) constituită la nivelul Eurojust cu scopul de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității comise în războiul care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei. Demersul are loc în contextul existenței pe rolul SPM a unui dosar penal cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal 1 .
La întâlnire au participat Petro Stoian, secretar II al Ambasadei Ucrainei în România, Oana Daniela Pâțu, procuror șef adjunct DIICOT, colonel magistrat Cătălin Ranco Pițu, procurorul șef al SPM, Nadina – Magdalena Spînu, procuror șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe, maior Daniela Dediu, procuror militar şef Birou cooperare judiciară din cadrul SPM”, spune parchetul general într-un comunicat. Parchetul general a anuntat pe 11 iulie că s-a seziat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în contextul războiului din Ucraina.
Secția care investighează cauza, este aceeași care s-a ocupat timp de 30 de ani de dosarele Revoluției și Mineriadei, cel al Mineriadei nefinalizat încă. Dosarul penal a fost justificat de faptul că printre cetățenii victime în Ucraina sunt și români cu cetățenie ucraineană sau ucrainieni cu cetățenie română, baza sesizării fiind art. 10 C.p.p., care se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.