Cum pot contesta românii facturile aberante. Pașii ce trebuie făcuți pentru a scăpa de coșmar

Cum pot contesta românii facturile aberante. Pașii ce trebuie făcuți pentru a scăpa de coșmarsursa: Arhiva EVZ

Mai mulți români s-au trezit, în aceste zile, cu facturi foarte mari la energia electrică pe care au consumat-o. Costurile au ajuns și până la 1.000 de lei pentru o garsonieră, o sumă foarte mare, pe care puțini și-o permit să o plătească. Cei care nu sunt de acord cu aceste valori au la dispoziție o procedură simplă prin care pot contesta facturile.

Valoarea facturilor la utilități a început să crească mult peste cee ace își permit să plătească românii de rând. În unele cazuri, furnizorii au emis câte o factură care să acopere consumul nu doar pentru o lună ci pentru două. Iar acest lucru face ca situația să fie mai dificilă. Reprezentanții companiilor de electricitate susțin că nu au avut suficient timp la dispoziție pentru a emite facturi pentru fiecare lună în parte.

Ei susțin că întârzierile se datorează procedurilor de actualizare a sistemului informatic cu noul plafon care va intra în vigoare din luna septembrie.

Explicația nu-I ajută cu nimic pe consumatorii casnici, care trebuie să plătească sume uriașe. cei care nu sunt de acord cu această procedură și care cred că aveau de plată o sumă mai mică, pot urma o serie de pași pentru a contesta costurile mult prea mari.

În primul rând, conform procedurilor în vigoare, consumatorul nemulțumit de valoarea facturii trebuie să notifice furnizorul, în scris, și să solicite explicații. Totodată, acesta trebuie să solicite furnizorului metrologia contorului pentru a-l compara cu indexul vechi.

În cazul în care răspunsul primit, care trebui să sosească în termen de 15 zile, nu este favorabil, persoana nemulțumită se poate adresa cu sesizări către ANRE sau direct la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

În cele din urmă, dacă nici soluția prezentată de cele două instituții nu este covenabilă, ultima șansă a consumatorului este de a iniția o acțiune în instanță, solicitând anularea facturii, după cum relatează Antena 3.

Ce se întâmplă cu facturile românilor

Zilele trecute, Marius Chiriac, director general în cadrul ENEL a explicat cum a fost aplicată ordonanța de urgență pe energie în cazul noilor facturi emise în această perioadă. El a oferit soluții românilor pentru a evita cheltuielile excesive la curentul electric. Directorul ENEL susține că a explicat clienților motivul pentru care au primit facturi cu costuri mari.

„Am avut o primă schemă de subvenționare până la sfârșitul lunii martie, în care toți clienții casnici au beneficiat de plafonare. Ulterior, de la data de 1 aprilie legislația s-a schimbat, în sensul în care o categorie relevantă de clienți și anume cei care au consumat în anul 2021. Așa s-a făcut încadrarea, conform reglementării”, a declarat Marius Chiriac.

Directorul a precizat că acei clienți care au consumat peste 300 kwh/lună intră într-o categorie specială. Astfel, facturile lor la electricitate au fost calculate după o formulă legată de costul mediu de achiziție al furnizorului, iar acest lucru a dus la o creștere semnificativă a prețului.

Ne puteți urmări și pe Google News