Elena Udrea are o șansă să iasă din închisoare. Judecătorii de la Înalta Curte vor decide asupra unei chestiuni de procedură

Elena Udrea are o șansă să iasă din închisoare. Judecătorii de la Înalta Curte vor decide asupra unei chestiuni de procedură Sursa: Facebook / Elena Udrea

Fostul ministrul al Turismului Elena Udrea speră ca va ieși din închisoare, chiar în cursul zilei de luni, dacă judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor decide în favoarea sa. În premieră pentru dreptul penal românesc, judecătorii trebuie să se pronunțe într-o chestiune de procedură.

Elena Udrea a introdus la Instanța Supremă o contestație în anulare prin care a cerut ca sentința prin care a fost condamnată la șase ani de închisoare, să fie desființată. Prin această sentință, Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare, în celebrul dosar ”gala Bute”.

La dezbaterile din sala de judecată, avocații Elenei Udrea au pus concluzii de anulare a sentinței de condamnare, care ar fi dus la eliberarea acesteia din arest. Verdictul dat de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost de respingere a contestației în anulare.

În prezent, Elena Udrea se află încarcerată la penitenciarul de la Târgșor, ea fiind audiată în procedura speciale a teleconferinței, nefiind adusă fizic la termenele de judecată care au lor la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezbateri aprinse pe o chestiune de procedură

După acest moment, avocatul Veronel Rădulescu, care o apără pe Elena Udrea, a depus un apel la deciziaprin care s-a respins contestația în anulare.

Din acest moment lucrurile s-au complicat foarte tare. DNA susține că acest apel este inadmisibil, deoarece calea de atac nu este prevăzută în Codul de Procedură Penală, în timp ce avocații Elenei Udrea, cred că acest lucru este perfect admisibil.

Maestrul Veronal Rădulescu a mai spus în sala de judecată că legea permite promovarea unui un apel în cazul admiterii unei contestaţii în anulare, în cazul în care ea este admisă. Pe cale de consecință, legea permite și apelul în cazul unei contestații în anulare care a fost respinsă.

"Doamna Udrea se află într-o situaţie de neînţeles. A fost condamnată pe fond de un complet de judecată care nu era specializat în dosarele de corupţie. Dacă respingeţi ca inadmisibilă cererea noastră, dezbrac această robă şi mă duc să lucrez în agricultură", a spus în sala de judecată, avocatul Veronel Rădulescu.

În cursul zilei de luni, judecătorii de la ICCJ se vor pronunța asuăra acestei chestiuni de procedură care reprezintă o premieră juridică pentru dreptul penal românesc.