După moartea Reginei Elisabeta a II-a, un fost teritoriu britanic anunță că vrea să renunțe la monarhie

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, un fost teritoriu britanic anunță că vrea să renunțe la monarhie Sursă: Khwaneigq | Dreamstime.com

Unul dintre fostele teritorii ale imperiului britanic, Antigua și Barbuda, a anunțat că vrea să organizeze un referendum pentru a renunța la monarhie și a trece astfel la republică. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul statului, imediat după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Prim-ministrul Gaston Browne din Antigua și Barbuda, unul dintre cele 56 de state aflate sub coroană britanică, a declarat că va cere un referendum pentru a renunța la monarhie și pentru a trece astfel la republică în următorii trei ani.

Deși a Gaston Browne a semnat un document care confirmă statutul lui Charles al III-lea ca nou Rege, imediat după acesta a anunțat că va face eforturi pentru un referendum pentru a trece la statutul de republică, după ce a indicat o astfel de mișcare și la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui și contesei de Wessex.

Antigua și Barbuda este una dintre cele 14 țări din Caraibe care au păstrat monarhia ca formă de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, Browne a declarat că „Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”.

Antigua și Barbuda vrea să renunțe la monarhie

Când a fost întrebat despre momentul în care crede că va se va renunța la monarhie, prim-ministrul a menționat că aceasta va avea loc în următorii trei ani. El a mai declarat că ţara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.

Sursa: Wikipedia

În luna aprilie a acestui an, Browne a făcut apel la ducii de Wessex, cel de-al patrulea copil al Reginei Elisabeta a II-a și soția lui, ca să-și folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de a deveni într-o bună zi o republică.

Atunci, prințul Edward a fost criticat pentru că nu a luat notițe și a glumit în timp ce prim-ministrul vorbea.

La rândul lor, William și Kate au fost acuzați că au revenit la zilele coloniale din Jamaica în martie, după ce perechea a dat mâna cu mulțimea adunată printr-un gard de sârmă.

Imediat după, manifestanții i-au acuzat că beneficiază de „sângele, lacrimile și sudoarea” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnați să recunoască că economia britanică a fost „construită pe spatele” locuitorilor din Bahamas, potrivit The Guardian.