Doriți să vă reduceți riscul de demență? Faceți acest număr de pași în fiecare zi

Doriți să vă reduceți riscul de demență? Faceți acest număr de pași în fiecare zi Sursa: Pixabay

Studiul, publicat în JAMA Neurology, a analizat date de la peste 78.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care purtau accelerometre la încheietura mâinii. Cercetătorii au numărat numărul total de pași, apoi i-au împărțit în două categorii: mai puțin de 40 de pași pe minut, și mai mult de 40 pași pe minut. Scopul a fost de a constata cât pași trebuie să facem în fiecare zi pentru a reduce riscul de demență.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care au făcut 9.826 de pași pe zi au avut cu 50% mai puține șanse de a dezvolta demență în decurs de șapte ani, arată un nou studiu. Iar oamenii care au mers cu un ritm de peste 40 de pași pe minut,  au putut să-și reducă riscul de demență cu 57% cu doar 6.315 de pași pe zi.

Puneți un contor de pași și începeți să vă numărați pașii, îndeamnă cercetătorii. Veți avea nevoie de între 3.800 și 9.800 în fiecare zi pentru a vă reduce riscul de demenţă, potrivit noului studiu.

Co-autorul studiului, Borja del Pozo Cruz, susține că mersul pe jos rapid ar putea ajuta la scăderea șanselor de apariție a demenței cu 50%, în condițiile în care faci aproximativ 10.000 de pași zilnic. În plus, și cei care merg aproape 3800 de pași, în fiecare zi, pot reduce riscul de demență cu 25%.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce ar trebui ca plimbările să fie făcute într-un ritm rapid

„Este o activitate care ar trebui făcută cu pași repezi”, a spus Borja del Pozo Cruz, profesor asociat adjunct la Universitatea Odense, Danemarca, și cercetător principal în științe ale sănătății la Universitatea Cadiz din Spania

Studiul a constatat că și oamenii care au mers aproximativ 3.800 de pași pe zi, cu viteză, își reduc riscul de demență cu 25%. „Ar fi suficient, la început, pentru persoanele sedentare”, a spus del Pozo Cruz. „De fapt, este un mesaj pe care medicii l-ar putea folosi pentru a motiva adulții în vârstă foarte sedentari”, a adăugat el.

Persoanele care au vârsta peste 40 de ani ar trebui să facă aproape 10.000 de pași zilnic: „Acest lucru ar fi suficient, la început, pentru persoanele sedentare. De fapt, este un mesaj pe care medicii l-ar putea folosi pentru a-i motiva pe adulții în vârstă foarte sedentari – 4.000 de pași este foarte ușor de făcut de mulți, chiar și de cei care sunt mai puțin în formă sau nu se simt foarte motivați. Poate că, persoanele mai active și mai în formă ar trebui să țintească 10.000, unde vedem efectele maxime”, a mai explicat cercetătorul.

Cum poţi reduce riscul de demență

Cea mai bună metodă prin care se poate reduce riscul de demență este efectuarea zilnică a 112 pași pe minut, timp de jumătate de oră. În acest mod, se reduce riscul de demență cu 62%. O sută de pași pe minut, la 3,7 km/h, reprezintă un nivel moderat de intensitate.

„În timp ce 112 pași pe minut reprezintă o cadență destul de vioaie, „112” este, în mod imaginabil, un număr mult mai ușor de parcurs și mai puțin intimidant pentru majoritatea persoanelor decât „10.000„, mai ales dacă au fost inactive sau subactive din punct de vedere fizic”, potrivit cercetătorilor din domeniul Alzheimer.

Acest studiu a constatat că exercițiile fizice măresc nivelurile unei proteine ​​cunoscute pentru a întări comunicarea dintre celulele creierului prin intermediul sinapselor, care poate fi un factor cheie în menținerea demenței la distanță.

„Demența poate fi prevenită în mare măsură”, a spus del Pozo Cruz. „Activitatea fizică, precum și alte comportamente ale stilului de viață, cum ar fi lipsa de alcool și fumatul, menținerea unei alimentații sănătoase, a greutății și a somnului vă pot pune pe drumul cel bun pentru a evita demența”, a mai spus medicul, potrivit CNN.