Țările în curs de dezvoltare plătesc prețul îngrozitor al dependenței mondiale de energiile fosile. Ce spune Antonio Guterres
- Iulia Moraru
- 11 septembrie 2022, 10:48
Țările în curs de dezvoltare sunt cele care plătesc „prețul îngrozitor” al dependenței mondiale de energiile fosile, potrivit secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres. El a lansat un apel mondial, menționând „opriți această nebunie!”.
Secretarul general al ONU a precizat că țările în curs de dezvoltare sunt cele care plătesc prețul dependenței lumii de energiile fosile. Anunțul a fost făcut în timpul celei de-a doua zi a lui Antonio Guterres în Pakistan, țară afectată de inundații severe.
„Pakistanul şi alte ţări în curs de dezvoltarea plătesc un preţ îngrozitor pentru intransigenţa marilor emiţători (de gaze cu efect de seră - n.r.), care continuă să mizeze pe energiile fosile”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, înainte de a se deplasa spre regiunile inundate din sudul Pakistanului.
În continuare, secretarul general al ONU a lansat un apel mondial, menționând că e timpul ca „această nebunie” să fie oprită.
„Opriţi această nebunie! Investiţi încă de pe acum în energii regenerabile. Puneţi capăt războiului împotriva naturii", a menționat Guterres.
Pakistanul s-a confruntat cu cele mai masive inundații din ultimii zeci de ani
La sfârșitul lunii trecute, zeci de milioane de pakistanezi erau afectați de cele mai grave ploi musonice înregistrate în ultimele trei decenii. O treime din teritoriul țării se afla sub ape, iar aproximativ 1.400 de oameni și-au pierdut viața în inundațiile catastrofale.
Antonio Guterres a precizat că speră ca vizita lui să încurajeze comunitatea internațională să sprijine financiar Pakistanul, țară ce va avea nevoie de aproximativ zece miliarde de dolari pentru a repara şi a reconstrui infrastructurile avariate sau distruse de fenomenele meteorologice extreme.
Antonio Guterres, indignat de indiferența lumii în fața schimbărilor climatice
Secretarul general al ONU s-a arătat vineri indignat de indiferenţa globală în faţa schimbărilor climatice, în special a ţărilor cele mai industrializate. El a precizat că totul este „o nebunie și o sinucidere colectivă”.
Pakistanul este responsabil pentru mai puţin de 1% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (deţinând 3% din populaţia mondială), dar figurează pe locul al optulea în clasamentul celor mai ameninţate ţări din lume de fenomenele meteorologice extreme, potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Germanwatch.
Pakistanul a primit în 2022 o cantitate de cinci ori mai mare de precipitaţii în raport cu mediile multianuale, iar 33 de milioane de persoane au fost afectate de inundațiile masive, potrivit Agerpres.