Autorii unei cărți de copii au fost condamnați la închisoare. Ei ar fi îndemnat la răzvrătire

Autorii unei cărți de copii au fost condamnați la închisoare. Ei ar fi îndemnat la răzvrătireSursa: AP

Un tribunal din Hong Kong i-a condamnat la închisoare pe autorii unor cărți de copii, pe motivul că cele scrise îi îndeamnă pe copii să se răzvrătească. Această acțiune este una dintr-un lung șir de astfel de metode de a reduce libertatea de exprimare.

Cinci logopezi au fost condamnați, sâmbătă, la aproape doi ani de închisoare, pentru contribuția pe care au avut-o în publicarea unor cărți de copii, care ar fi îndemnat la răzvrătire. Decizia a fost luată de un tribunal din Hong Kong.

Ce cinci autori ai cărților pentru copii au fost deja încarcerați mai mult de un an, însă ar putea fi eligibili pentru o eliberare anticipată în conformitate cu termenii sentinței de 19 luni, ce a fost pronunțată sâmbătă.

Deși au pledat ca fiind nevinovați, cei cinci au fost condamnați miercuri pentru răzvrătire.

Cărțile lor aveau în prim-plan oile care încercau să țină departe lupii de satul în care trăiesc. Ele au fost interpretate de autorități ca având un mesaj politic, iar instanța a declarat că au avut drept scop incitarea la ură împotriva autorităților.

Hong Kong a închis mai multe ziare și publicații

De-a lungul timpului, autoritățile din Hong Kong au încarcerat mai mulți politicieni și profesori asociați cu tabăra pro-democrație. Au închis ziare și au retras publicații și opere de artă, fiind considerate critice la adresa Partidului Comunist, informează Mediafax.

În iunie 2021, cel mai important ziar pro-democrație din Hong Kong, Apple Daily, se închidea, în contextul unui asalt dur asupra jurnaliștilor. Aceștia au fost acuzați că au încălcat controversata lege a securității naționale a orașului.

Aceasta prevede închisoare pe viață pentru oricine este acuzat de autorități de terorism, subversiune, separatism și complicitate cu forțele străine.

Redactorul șef al publicației și alte cinci persoane au fost reținute atunci, iar active de milioane de dolari au fost înghețate.

Sute de polițiști au făcut percheziții în birourile publicației, iar jurnaliștii au fost controlați și împiedicați să se întoarcă la birou. perchezițiile au continuat și acasă la jurnaliști.

De asemenea, fondatorul ziarului se afla deja în închisoare, pentru participarea la proteste pro-democrație, fiind acuzat de complicitate cu forțele străine și punerea în pericol a securității naționale, potrivit CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News