Cătălin Predoiu, despre pensiile speciale ale magistraților: „Pensiile reprezintă un statut de independență al acestora”

Cătălin Predoiu, despre pensiile speciale ale magistraților: „Pensiile reprezintă un statut de independență al acestora” Predoiu, despre procesul prin care România a aderat la Schengen. „Este ireversibil”. Sursa foto: gov.ro

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat la finalul şedinţei de Guvern că „în privința pensiilor speciale ale magistraților, conform unor convenții internaționale la care România este parte, pensia este un element de statut, care ține de statutul lor de independență”.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că pensiile speciale ale magistraţilor reprezintă un statut al acestora, adăugând că va susţine orice soluţie care păstrează statutul de independenţă al acestei categorii profesionale.

Întrebat dacă va face parte dintr-un grup de lucru referitor la pensiile speciale, el a spus că va participa în orice grup de lucru în care Ministerul Justiţiei va fi solicitat şi a arătat că pachetul legilor justiţiei nu a abordat un astfel de subiect, al cărui obiect de reglementare este cu totul altul.

„Este o materie care este în competența și în responsabilitatea Ministerului Muncii, care, odată ce va solicita Ministerului Justiției un efort de expertiză în acest sens, va fi întâmpinat cu deschidere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deci noi vom participa la orice grup de lucru în care von fi solicitați. Pe de altă parte, părerea mea este în cadrul acestui efort de elaborare viitoare a legislației privind salarizarea și pensiile, trebuie consultat, evident, și Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că este o chestiune care ține și de statutul lor”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu: Trebuie consultat şi CSM

Potrivit ministrului Justiţiei, în cadrul acestui efort de elaborare viitoare a legislaţiei privind salarizarea şi pensiile magistraţilor „trebuie consultat evident şi CSM”.

„Deci pentru judecători şi procurori, conform unor convenţii internaţionale la care România este parte, pensia este un element de statut, care ţine de statutul lor de independenţă. Deci ei trebuie să fie consultaţi în acest demers şi sunt convins că Ministerul Muncii va avea aceasta deschidere", a adăugat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă este de acord cu „raționalizarea” pensiilor speciale ale magistraţilor, aşa cum se arată în PNRR, Predoiu a spus că va susţine orice soluţie care va păstra independenţa magistraţilor.

„Voi susține orice soluție care păstrează statutul de independență al judecătorilor și procurorilor, sigur, în marginile reformelor care vor fi propuse. Toate aceste obiective trebuie conciliate, trebuie armonizate. Nu poate să facă doar un singur lucrul acesta sau doar o instituție.

Este o problemă generală, prin urmare toată lumea trebuie să participe la discutarea ei”, afirmă Cătălin Predoiu, întrebat dacă e de acord cu „raționalizarea” pensiilor speciale, așa cum este menționat în PNRR, potrivit tvr.ro.