Rusia elimină dolarul din tranzacțiile bursiere. Anunțul a fost făcut de Bursa din Moscova

Rusia elimină dolarul din tranzacțiile bursiere. Anunțul a fost făcut de Bursa din MoscovaSursa foto: dreamstime.com

Dolarul american nu va mai putea fi utilizat la Bursa din Moscova pentru a garanta tranzacțiile cu acțiuni și obligațiuni. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 29 august. Scopul său este de a reduce dependența Rusiei de monedele națiunilor occidentale care i-au impus sancțiuni economice.

Bursa din Moscova, care este cea mai mare bursă din Rusia, a anunțat, printr-un comunicat, că va interzice utilizarea dolarului ca garanţie pentru a subscrie tranzacţii. Decizia adoptată acum va intra în vigoare la finalul lunii august, pe 29 august. Printr-o astfel de manevră, Rusia încearcă să-și reducă dependenţa de monedele naţiunilor care i-au impus sancţiuni economice.

În comunicatul de presă, postat pe site-ul instituției bursiere nu se dau alte detalii în afara datei la care va intra în vigoare această măsură. De altfel, era previzibil să se întâmple așa ceva, dat fiind că la începutul acestei luni, Bursa din Moscova a declarat că va limita utilizarea dolarilor ca garanţie de la 50% la 25%.

În mai multe rânduri, autorităţile ruse şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la deţinerile individuale şi corporative de valute pe care le numeşte „neprietenoase”. Oficialii ruși au solicitat conversia acestor valute în active alternative, transmite Reuters.

Statele Unite şi aliaţii săi occidentali au impus Rusiei mai multe runde de sancţiuni economice. Parte dintre acestea vizează cele mai mari bănci ale ţării, ale căror tranzacții au fost restricționate sau suspendate. Sancțiunile au venit după ce Vladimir Putin a dat ordin ca armata rusă să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

Economia Rusiei a scăzut la nivelul din 2018

Conform analiștilor economici, războiul din Ucraina a dus economia Rusiei înapoi în 2018. PIB-ul Rusiei a scăzut probabil cu 4,7% în al doilea trimestru al anului 2022, aceasta fiind prima contracţie dintr-un an, după cum a estimat mai mulți analiști chestionați de publicația Bloomberg. Aceștia au luat în considerare datele din primul trimestru complet de la declanșarea războiului, aprilie - iunie.

Banca centrală a Rusiei a estimat că economia țării s-a redus cu 4,3% în al doilea trimestru al anului. Astfel, a arătat economistul Bloomberg Economics Rusia, Alexander Isakov, economia Rusiei probabil „a revenit la dimensiunea din 2018 în al doilea trimestru”. Conform datelor Băncii Mondiale, economia Rusiei valora 1,66 trilioane de dolari în 2018 şi 1,78 trilioane de dolari în 2021.

Deşi a fost sub stres în al doilea trimestru, contracţia a fost mult mai mică decât se aştepta. Analiştii Bloomberg intervievaţi din martie până în iulie erau de părere că economia ţării se va contracta cu aproximativ 9% până la 10%. Or, contracția a fost mult mai mică. Rezultatele economice au crescut cu 3,5% în primul trimestru al anului 2022, potrivit datelor oficiale.

 

Ne puteți urmări și pe Google News