Evenimentul Zilei > International > Decizia lui Putin de a invada Ucraina îngroapă economia Rusiei
Decizia lui Putin de a invada Ucraina îngroapă economia Rusiei

Decizia lui Putin de a invada Ucraina îngroapă economia Rusiei

Experții financiari au anunțat că economia Rusiei a dat înapoi cu patru ani, după decizia lui Putin de a ataca Ucraina. PIB-ul țării a scăzut considerabil pentru prima dată în 2022.

Economia Rusiei a dat înapoi cu patru ani, în primul trimestru complet după atac, iar experții financiari sunt de părere că situația se va înrăutăți.

PIB-ul țării conduse de Putin a scăzut, pentru prima dată în anul 2022, cu 4,7%.

”Economia Rusiei va pierde 4 ani de creștere, revenind la dimensiunea din 2018 în al doilea trimestru din acest an. Ne așteptăm ca această contracție să încetinească în trimestrul 4, cu o politică monetară mai relaxată, care susține cererea. Totuși, economia va pierde încă 2% și în 2023, deoarece interdicția europeană privind energia, va scădea exporturile Moscovei”, a spus economistul rus Alexander Isakov.

Decizia lui Putin de a ataca Ucraina a afectat profund economia Rusiei

Comerțul Rusiei a fost perturbat după impunerea sancțiunilor economice de către Occident. Mai mult, sancțiunile drastice au dus la paralizia a zeci de industrii, printre care cea constructoare de mașini.

Banca Centrală de la Moscova trage un semnal de alarmă și avertizează că scăderea se va agrava în trimestrele următoare. Cu toate acestea, economia Rusiei ar trebui să-și revină până la a doua jumătate a anului 2023.

În acest trimestru, Banca Centrală a estimat că PIB-ul o să scadă până la 7%. Mai mult, scăderile lunare ale producției de petrol o să ajungă să scadă cu 20% până la finalul acestui an.

”Căderea din 2022 va fi mai puțin profundă decât se aștepta în aprilie. În același timp, impactul șocurilor ofertelor poate fi mai extins în timp”, a apreciat Banca Centrală a Rusiei, scrie ziare.com.

Sancțiunile impuse de Occident au dus la o izolare economică, financiară și tehnologică a Rusiei, iar nivelul de trai va ajunge la fel ca în perioada sovietică. Măsurile adoptate de statele din Vest au dus la dezintegrarea conexiunilor între Rusia și Uniunea Europeană create în ultimele trei decenii.

Pentru anul acesta, banca centrală a Rusiei a previzionat o creștere a inflației până la 23%, iar anul viitor ar trebui să ajungă la numai 4%.