Populația orașului natal al tatălui asasinului lui Salman Rushdie nu vrea să ofere informații despre familia acestuia

Populația orașului natal al tatălui asasinului lui Salman Rushdie nu vrea să ofere informații despre familia acestuia Sursa foto: arhiva EVZ

Orașul natal al tatălui potențialului asasin al lui Salman Rushdie este un oraș interzis, unde iconografia islamică șiită se regăsește printre conace, case marcate de gloanțe și localnici precauți, care deocamdată nu doresc să aibă de-a face cu vizitatorii.

Yaroun, la granița Libanului cu Israelul, a fost multă vreme un centru al conflictului Iranului cu Israelul, vechi de patru decenii. Crestele și văile sale au fost locul mai multor războaie, iar fotografiile martirilor săi mărginesc majoritatea străzilor, împreună cu bannerele galbene mereu prezente ale celui mai puternic actor al său, Hezbollah.

Un loc interzis

Tatăl lui Hadi Matar și familia sa locuiesc aici, în mijlocul cartierelor bogate și conservatoare. Palate nou construite se înalță din vârfuri de deal. Străzile sunt curățate, iar muncitorii sunt ocupați cu lucrări de întreținere, o raritate într-o țară care se află într-un declin economic.

The Guardian a vizitat primăria din centrul orașului, căutând familia lui Matar. „Nu voi vorbi despre acest subiect”, a răspuns primarul. „Nimeni altcineva de aici nu vă va vorbi despre asta și vă sfătuiesc să plecați acum.”

Se crede că Matar, care s-a născut în SUA, a petrecut câteva veri în Yaroun. Suportul său a fost subiect de speculații, atât în ​​Liban, cât și în New York, unde a fost acuzat de tentativa de omor a lui Rushdie. Dar permisul său de conducere oferă câteva indicii. El a folosit un prenume fals pe documentul său oficial, Hassan Mughniyah.

Indiferent dacă Hezbollah sau Iranul au jucat un rol important în uciderea scriitorului, Matar este un subiect de dispută în întreaga regiune. Presa de stat iraniană a dezavuat orice legătură directă, dar a susținut că Rushdie a meritat să fie atacat din cauza cărții sale privind versurile satanice, în care unii spun că l-a descris pe profetul Mahomed în termeni cinici.

Teama de a vorbi

De asemenea, mass-media legată de Hezbollah nu a dat niciun răspuns, descriind atacul ca o „lovitură în gâtul” autorului sau „răzbunare a lui Dumnezeu”. Prezența proeminentă a picturilor murale în centrul orașului a vorbit despre semnificația lor în rândul unei populații care nu voia să aibă de-a face cu consecințele atacului privindu-l pe scriitor.

„Mama lui Hadi mi-a spus că nu vrea să vorbească cu presa și mi-a cerut să-i țin departe”, a spus un asistent al primarului înainte de vizita The Guardian la Yaroun, potrivit The Guardian.