Evenimentul ZileiInternationalVizită-surpriză în Taiwan a unei delegații a Congresului SUA. Care este reacția Chinei

Vizită-surpriză în Taiwan a unei delegații a Congresului SUA. Care este reacția Chinei

Vizită-surpriză în Taiwan a unei delegații a Congresului SUA. Care este reacția Chinei
O delegație a Congresului Statelor Unite a sosit, duminică, 14 august, în Taiwan. Este o vizită neanunțată în contextul exercițiilor militare realizate de China în acea zonă.

Vizita se preconizează că va dura două zile. Călătoria în Taiwan vine la câteva zile după încheierea celor mai mari exerciții militare efectuate vreodată de Beijing în jurul Taiwanului. Acțiunile militare au venit ca răspuns la vizita pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a precizat Institutului American din Taiwan, ambasada de facto a Statelor Unite.

Autoritățile de la Beijing s-a înfuriat în urma vizitei lui Pelosi în Taipei. Astfel, a lansat exerciții aeriene și maritime, timp de mai multe zile, în jurul insulei. Taipeiul a acuzat China de faptul că a folosit drept un pretext vizita lui Pelosi pentru a se antrena în vederea unei invazii, informează CNN.

China ia exemplul Rusiei și face exerciții militare

Taiwan a anunțat că începând cu data de doi august 2022, peste 20 de avioane militare chineze au început să survoleze spațiul său de apărare aeriană. Acest lucru s-a întâmplat chiar când președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a decis să efectueze o vizită în această insulă, pe care China o consideră propriul său teritoriu. „Cel puțin 21 de avioane ale armatei chineze au pătruns marți seară în Zona de identificare aeriană, în partea de sud-vest a Taiwanului”, a fost anunțul făcut de Ministerul Apărării de la Taipei.

De asemenea, oficialul american a transmis că prima sa vizită nu vine în contradicție cu politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979. Ea a precizat că Statele Unite își respectă angajamentele comune cu China și că se va opune schimbării status quo-ului insulei.

Nancy Pelosi a vizitat Parlamentul taiwanez, iar apoi a mers să se întâlnească cu președintele țării, Tsai Ing-wen, motiv de furie pentru autoritățile chineze. Pelosi a transmis că ajutorul acordat Taiwanului este „crucial”, dar și că „determinarea Americii de a păstra democrația aici, în Taiwan, rămâne de fier”.


Accesează: