Mass-media taiwaneză: „Pelosi se va afla pe insulă încă de mâine”.

Mass-media taiwaneză: „Pelosi se va afla pe insulă încă de mâine”.

Iar China avertizează: „Armata noastră nu va sta pe loc să privească”

Președintele democratic al Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, ar putea vizita Taiwanul încă de mâine seară, 2 august, și l-ar putea întâlni pe președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, în data de 3 august, relatează  presa taiwaneză şi postul de televiziune Next Tv, care citează propriile „știri exclusiviste” vizavi de sosirea lui Pelosi pe insulă, scrie La Repubblica.

Știrea apare în concordanță cu ceea ce a fost anticipat pe Twitter în ultimele ore de către unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști americani, Josh Rogin, editorialist la Washington Post, potrivit căruia, în itinerariul de călătorie al lui Pelosi apare probabilă o vizită în Taiwan, „marți noaptea sau miercuri dimineața”, după oprirea în Malaezia.

Potrivit Next TV, Pelosi va sosi în Taiwan în noaptea de 2 august, iar ziua următoare se va întâlni cu înalți oficiali de pe insulă. Deocamdată, Taiwanul nu a confirmat oficial această vizită care supără foarte mult Beijingul și împotriva căreia China promite să recurgă la „măsuri decisive și puternice”, avertizând Statele Unite că Armata Populară Chineză de Eliberare „nu va rezista niciodată să stea să privească” vizita lui Pelosi. În plus, potrivit speculațiilor care circulă în presa taiwaneză citate de agenția japoneză Kyodo, pe 3 august, speakerul democratic ar avea stabilită o întâlnire cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, China asigură că forțele sale armate nu vor „sta” să asiste fără nicio reacţie, în cazul unei vizite în Taiwan a președintei Camerei SUA, Nancy Pelosi. „Am dori să avertizăm din nou SUA că Armata Populară de Eliberare nu va sta pe loc să privească vizita lui Pelosi”, aşa cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, asigurând că „China va lua cu siguranță contramăsuri decisive și puternice în apărarea suveranității teritoriale și integritate”. SUA ar trebui să respecte principiul One China, cele trei comunicate chino-americane și să respecte promisiunea președintelui Biden de a nu sprijini independența Taiwanului.

Vizita în Taiwan a președintelui Casei Americane, Nancy Pelosi ar urma să fie programată, în schimb, pentru 4 august, conform site-ului în dialectul mandarin al Radio France Internationale care citează surse anonime, potrivit cărora trecerea pe insulă se va face de la Clark Air Base, în Filipine o țară care nu figurează însă pe lista celor pe care Pelosi le va vizita în turneul său asiatic. Se pare că  întâlnirea cu președintele Tsai Ing-wen ar fi programată la Taipei, înainte ca Pelosi să se îndrepte către baza aeriană Yokota, lângă Tokyo, în după-amiaza zilei de 5 august, pentru a se întâlni cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

Duminică, Pelosi a făcut public itinerariul misiunii din Asia, confirmând escalele în Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Malaezia, fără a menționa Taiwanul, aflat în centrul unui polemici dure cu China care revendică insula ca parte inalienabilă „a teritoriul său, care, în cazul în care va fi necesar, va fi reunificat prin forță. China anunțase deja că nu va rămâne inactivă și că va lua vizita lui Pelosi la Taipei drept o provocare. Între timp, delegația Congresului se va afla luni și marţi la Singapore, unde îi va întâlni pe președintele Halimah Yacob și pe premierul Lee Hsien Loong.

În ultimele ore tensiunea crește din ce în ce mai mult. Până și mass-media de stat chineză consideră că oprirea lui Pelosi la Taipei, probabil pe 4 august, are la bază motive de ordin tehnic. „Dacă avionul lui Pelosi are într-adevăr probleme de urgență și trebuie să aterizeze undeva în timpul zborului către China, avioanele de vânătoare ale Armatei de Eliberare a Poporului din regiune îi vor asigura protecția”, a scris Global Times. „Vor însoţi delegaţia pe aeroporturile din China continentală pentru a oferi servicii și asistență de clasă mondială, atâta timp cât stă departe de linia roșie a Taiwanului.”

Beijingul emite avertismente și amenințări din ce în ce mai mari de natură militară și economică. Sâmbătă, Hu Xijin, fost editor și actual comentator al Global Times, a avansat pe Twitter ipoteza doborârii aeronavelor de vânătoare americane în cazul în care acestea ar escorta avionul celui de-al treilea birou instituțional american, ştergând postarea de-abia după ce rețelele de socializare americane i-au blocat contul. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)