Nancy Pelosi și-a încheiat vizita care a pus pe jar întreaga planetă. Reacția SUA în privința problemei Taiwan

Nancy Pelosi și-a încheiat vizita care a pus pe jar întreaga planetă. Reacția SUA în privința problemei Taiwan Sursa Foto: EPA/Taiwan Ministry of Foreign Affairs HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Tensiunile dintre China și Statele Unite sunt la cote maxime, iar autoritățile din Taiwan au anunțat că forțele armate chineze devin tot mai amenințătoare. Vizita președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, s-a încheiat în mai puțin de 24 de ore.

Președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, și-a încheiat vizita în Taiwan. Oficialul american s-a întâlnit cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen și a avut un discurs în care și-a exprimat susținerea față de Taiwan.

"În ceea ce privește guvernarea, noi apreciem Taiwan-ul, pentru că este una dintre cele mai libere societăți din lume, pentru succesul în gestionarea crizei de COVID, care este o problemă de sănătate, de securitate, o problemă economică și guvernamentală (...)”, a spus Pelosi.

Totodată, președinta Camerei Reprezentanților din SUA a precizat că așteaptă „cu nerăbdare” să lucreze împreună cu Taiwan pentru a găsi măsuri în ceea ce privește criza climatică ce a cuprins întreaga planetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

China a avertizat că va organiza exerciții militare în zonele din jurul Taiwanului

„(...) cum să avansăm și să învățăm de la voi felul în care ați gestionat criza COVID (...) Repet, venim cu gânduri prietenoase. Vă mulțumim pentru conducerea voastră. Vrem ca lumea să recunoască asta", a spus Pelosi.

China a reacționat dur la vizita oficialului american, anunțând exerciții militare în jurul Taiwanului. Mai mult, oficialii chinezi au anunțat că suspendă mai multe importuri agricole din Taiwan.

Ministerul Apărării din Taipei a anunțat că 21 de avioane chineze au intrat, marți, în zona de identificare a apărării aeriene, scrie Antena3.

Vizita oficialului american în Taiwan vine în contextul unei deteriorări a relațiilor dintre Statele Unite și China. Statele Unite nu au relații diplomatice cu țara insulară, dar potrivit legislației americane, sunt obligate să ofere sprijin de apărare guvernului taiwanez. Beijing a declarat că vizita lui Pelosi în Taiwan oferă taberei pro-independență un motiv în plus să lupte împotriva Chinei.

Guvernul taiwanez continuă să respingă revendicările Chinei asupra teritoriului său, precizând că poporul poate decide singur viitorul insulei.

Pelosi a transmis că vizita sa în Taiwan nu vine în contradicție cu politica Statelor Unite privind relațiile cu Taiwan.

„Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, a transmis Pelosi. Ultima vizită a aunui președinte al Camerei Reprezentanților din Statele Unite în Taiwan a fost în 1997.