Virgil Popescu anunță demararea construcției conductei de transport gaze naturale. O stațiune celebră va fi alimentată

Virgil Popescu anunță demararea construcției conductei de transport gaze naturale. O stațiune celebră va fi alimentatăSursa: Facebook/ Virgil Popescu

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri că o nouă promisiune este îndeplinită, iar astfel a fost semnată autorizația de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor - Orșova - Băile Herculane – Jupa.

Conducta de transport de gaze naturale pe direcția Prunișor - Orșova - Băile Herculane – Jupa va fi construită de Transgaz.

După ce în anul 2020 a fost adoptată Hotărârea de Guvern prin care proiectul conductei de transport de gaze naturale a fost declarat de importanță națională, acum se trece și la fapte, a anunțat ministrul energiei.

Execuţia conductei de transport de gaze va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a staţiunii turistice Băile Herculane.

Zeci de mii de consumatori casnici vor fi racordați la gaze naturale

Potrivit precizărilor ministrului, conducta va alimenta cu gaze naturale zeci de mii de consumatori casnici din județele Mehedinți și Caraș-Severin.

Astfel, un număr aproximativ de 15.500 de consumatori casnici, 94 de instituții publice, printre care școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți vor fi alimentate cu gaze naturale.

De asemenea, în județul Caraș-Severin vor fi alimentați cu gaze naturale aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice și aproximativ 231 de agenți economici.

Conducta va alimenta cu gaze și stațiunea Băile Herculane

Construcția conductei de transport de gaze naturale va aduce și un impact soci-economic pozitiv, deoarece va fi alimentată cu gaze și stațiunea turistică Băile Herculane. În plus, vor fi create noi locuri de muncă pe perioada de construcție.

„Vor fi create posibilități de câștiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori și valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradului de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului și la bugetele locale”, a mai precizat Virgil Popescu.

Conducta va trece prin județele Mehedinți și Caraș – Severin, municipiile Caransebeș și Orșova, plus localitățile Băile Herculane, Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Căzănești, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița.

„Și după începerea exploatării gazului din Marea Neagră vom consuma gazul românesc, în casele românilor!”, a încheiat ministrul.

Valoarea lucrărilor de execuție a acestui tronson de conductă este de 248.508.000 lei, fără TVA.

Declarațiile directorului Transgaz

În anul 2020, atunci când a fost lansat proiectul de investiție al proiectului, Ion Sterian, directorul general al Transgaz a menționat că județul Mehedinți este ultimul județ din România care are cea mai scurtă lungime de conducte de înaltă presiune de transport gaze.

„Județul Mehedinți este ultimul județ din țară, până acum, care are cea mai scurtă lungime de conducte de înaltă presiune de transport gaze: 54 de kilometri. De ce a fost așa până acum, nu știu! (…) Există un potențial fantastic aici, în județul Mehedinți și în Caraș -Severin, atât din punct de vedere al dezvoltării activității economice în domeniul turismului, în domeniul prelucrării resurselor minerale, în domeniul balnear, cât și pentru creșterea calității vieții populației, care se încălzește în prezent cu lemn”, a precizat Ion Sterian, citat de financialintelligence.ro.