Pompierii francezi se luptă cu un incendiu „monstruos” lângă Bordeaux. Românii, trimiși și ei în ajutorul Franței

Pompierii francezi se luptă cu un incendiu „monstruos” lângă Bordeaux. Românii, trimiși și ei în ajutorul Franței Sursă: Bumbleedee | Dreamstime.com

Peste 1.000 de pompieri francezi se luptă să stingă un incendiu de proporții de lângă Bordeaux, în sud-vestul Franței, care a distrus deja peste 7.000 de hectare de teren. Pompierii români au fost trimiși și ei în ajutorul Franței, aceștia urmând să intre sub coordonarea autorităților franceze pentru stingerea incendilor.

Incendiul „monstruos” din apropierea orașului Bordeaux a forțat 10.000 de locuitori să-și părăsească casele și să fugă din calea dezastrului.

„Este un căpcăun, un monstru”, a declarat Gregory Allione, reprezentantul pompierilor, pentru postul francez de radio RTL.

Vorbind despre incendiul din Franța, Raed Arafat a menționat că pentru România este o premieră, fiind pentru prima dată când țara noastră trimite mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare, chiar și cele de 4.000 de litri pe calea aerului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emmanuel Macron a anunțat ajutorul țărilor europene

Într-un mesaj de pe rețelele de socializare, președintele Franței, Emmanuel Macron, a precizat că „Austria, Germania, Grecia, Polonia și România vin în ajutorul Franței, în lupta împotriva incendiului”.

Vântul puternic și temperaturile ridicate îngreunează operațiunile de stingere. Un pompier care participă la stingerea incendiului a precizat că este pentru prima dată când văd un incendiu asemănător.

Incendiul uriaș din regiunea Gironde a făcut ravagii timp de două zile în apropierea comunei Landiras, la aproximativ 30 km sud-est de Bordeaux.

Mai mulți pompieri au fost redistribuiți de urgență din alte regiuni pentru a susține operațiunea în curs de desfășurare. Aceștia sunt ajutați de avioane specializate, care au aruncat apă și substanțe ignifuge. În ciuda tuturor eforturilor, joi, incendiul era încă necontrolat, conform oficialilor locali.

România trimite ajutor Franței

Vorbind despre ajutorul dat de România Franței, în stingerea incendiului, Raed Arafat a menționat că România trimite și ea ajutor Franței pentru stingerea uriașului incendiul, fiind o premieră pentru țara noastră, care trimite pentru prima oară mijloace tehnice și mașini de pompieri pe calea aerului, folosind avioane.

Vor ajunge în Franța 77 de pompieri români și 17 mijloace de intervenție, iar transferul acestora se va face prin intermediul a două avioane Spartan C-17, care vor decola din București și Timișoara.

„Trimitem mijloacele de transport astfel încât- astăzi de dimineața am propus această misiune, a fost acceptată- iar în seara aceasta sau cel târziu mâine dimineață, forțele noastre de intervenție vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți după ce traversează mii de kilometri”, a precizat Arafat.