Scandal de spionaj în SUA. Un angajat al Twitter, condamnat. E incredibil cui dădea informațiile
- Ionel Sclavone
- 11 august 2022, 17:37
Un fost angajat al platformei online Twitter a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Arabiei Saudite. Angajatul a accesat mai multe informații private din conturile utilizatorilor care aveau opinii critice la adresa guvernului saudit. Fostul angajat a fost găsit vinovat, de un juriu pentru șase capete de acuzare, între care conspirație în vederea fraudării electronice și spălare de bani.
Cetățeanul american Ahmad Abouammo, un fost manager al platformei de socializare Twitter pentru regiunea Orientul Mijlociu, a fost anchetat pentru că ar fi accesat informații private ale unor utilizatori. Este vorba despre persoane care aduceau critici regimului din Arabia Saudită.
Angajatul Twitter ar fi încredințat informațiile confidențiale unor reprezentanți ai guvernului regatului saudit, după cum relatează presa americană.
Ahmad Abouammo a fost acuzat că a acționat ca agent al Arabiei Saudite fără a se înregistra în acest sens la guvernul SUA. Drept urmare, un juriu l-a găsit vinovat pentru șase capete de acuzare, între care conspirație în vederea fraudării electronice și spălare de bani. Potrivit autorităților americane de anchetă, prezentate juriului care a pronunțat decizia de condamnare, au fost accesate datele utilizatorilor a peste 6.000 de conturi Twitter.
Procesul lui Abouammo s-a încheiat joi, iar juriul format din șase bărbați și cinci femei a avut nevoie de 17 ore pentru a ajunge la un verdict. Luni, înainte de pronunțare, procurorii și avocații apărării au convenit să permită ca 11 jurați să decidă asupra cazului, după ce al 12-lea a fost scutit pentru că a fost testat pozitiv la coronavirus.
Cum au acționat cei implicați în acest caz
Cercetările au pornit de la o plângere primită de FBI în care se arăta că că Abouammo și cetățeanul saudit Ali Alzabarah, care a lucrat ca inginer la Twitter, și-au folosit pozițiile pentru a accesa date confidențiale despre utilizatori. Aceștia au colectat adresele de e-mail, numerele de telefon și adresele IP, ale celor vizați. Datele urmau să fie folosite pentru a-i identifica fizic pe utilizatorii Twitter urmăriți. Un al treilea bărbat, tot un cetățean saudit, Ahmed Al-Mutairi, ar fi lucrat ca intermediar între angajații platformei de socializare și familia regală saudită.
În Statele Unite, cazul reprezintă o premieră, dat fiind că este prima situație în care regatul saudit este acuzat de spionaj în America. Situația este inedită deoarece sunt cunoscute relațiile strânse dintre Statele Unite și Arabia Saudită în ce privește comerțul cu petrol, dar și aranjamentele regionale de securitate.
Verdictul survine într-un moment tensionat între cele două puteri, în condițiile în care Statele Unite urmăresc să strângă relațiile cu Arabia Saudită și Israel și să obțină o reducere a prețurilor ridicate la petrol. Joe Biden a făcut prima sa vizită în calitate de președinte în Arabia Saudită, luna trecută.
Vizita a fost aspru criticată de activiștii pentru drepturile omului, care au afirmat că Joe Biden a diminuat importanța asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, editorialistul de la Washington Post. Acesta a fost omorât de agenți saudiți, în anul 2018, în ambasada saudită de la Istanbul, după cum relatează The New York Times