O nouă facilitate pentru această categorie de bugetari. Compensația pentru chirie, folosită și pentru alte plăți

O nouă facilitate pentru această categorie de bugetari. Compensația pentru chirie, folosită și pentru alte plăți Sursa foto: dreamstime.com

Guvernul a acceptat ca bugetarii care beneficiază̆ de compensaţia lunară̆ pentru chirie şi care contractează̆ un credit ipotecar/imobiliar să aibă dreptul să folosească această sumă și pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă̆ creditului.

Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii asistenţi, dar și personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor care primesc compensaţia lunară pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, vor putea să folosească această sumă de bani pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. Guvernul a hotărât ca măsura să se aplice doar contractelor de vânzare - cumpărare încheiate înainte de a intra în vigoare noua lege.

Noua facilitate a fost prezentată de PNL și UDMR. Ei au considerat că merită acest beneficiu judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii asistenţi. Senatorii au decis să propună și ca personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, care primesc compensația lunară pentru chirie, să aibă acest drept.

Foto: Razvan Valcaneantu

Guvernul a acceptat și această categorie de bugetari, dar cu condiția de a nu se aplica contractelor de vâ̂nzare - cumpărare încheiate anterior intră̆rii noii legi în vigoare, potrivit Profit.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Compensația pentru chirie

În urmă cu câteva luni, Senatul a propus o noua lege ca o „formă de garantare a exercitării profesiei în mod independent și la un nivel corespunzător așteptărilor societății”.

Magistrații beneficiază, lunar, de bani pentru decontarea chiriilor, dat fiind faptul că există o cerere crescută pentru locuințe de serviciu din partea personalului din justiție.

„Prin OUG nr. 27/2006 s-a stabilit, la art. 23 acordarea fie a unei locuinţe de serviciu, fie compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii.

În baza acestui articol, Ministerul Justiţiei alocă sume considerabile de bani, având în vedere că numărul locuinţelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele care se încadrează în prevederile legii”, informează expunerea de motive care însoțește proiectul de lege din Senat.