Riscul unui război nuclear este în creștere, spune un înalt oficial britanic. Ce mai pot face liderii lumii

Riscul unui război nuclear este în creștere, spune un înalt oficial britanic. Ce mai pot face liderii lumii sursa foto. EVZ

Lipsa de comunicare dintre Occident și China ori Rusia ar putea avea drept consecință declanșarea unui război nuclear accidental. Este avertismentul consilierului pentru Securitate Națională al Marii Britanii, Stephen Lovegrove. În opinia sa, erodarea canalelor de comunicații din spatele ușilor închise va duce la o creștere a riscului de război. Este nevoie de restabilirea acestor căi de comunicații așa cum s-a întâmplat în timpul Războiului Rece, între URSS și NATO.

Riscurile producerii unu război nuclear, declanșat accidental, sunt din ce în ce mai mari, în contextul lipsei de dialog dintre Occident, pe de-o parte, Rusia și China, de partea cealaltă. Avertismentul îi aparține consilierului pentru Securitate Națională al Regatului Unit al Marii Britanii, Stephen Lovegrove.

Sir Stephen Lovegrove spune că, în ultimul timp, căile de comunicare dintre Occident și rivalii săi s-au erodat, iar acest lucru nu este bun pentru pacea mondială. El a dat ca exemplu războiul din Ucraina, declanșat de Rusia, în acest sens. În opinia sa, acest conflict este doar începutul unui șir de evenimente mai amplu care va duce la schimbarea ordinii internaționale.

„Mă tem că acest conflict se potrivește unui model al Rusiei care acționează în mod deliberat și imprudent pentru a submina arhitectura de securitate globală. Acesta este un model care include anexarea ilegală a Crimeei, utilizarea armelor chimice și radiologice pe teritoriul Regatului Unit și încălcările repetate care au cauzat prăbușirea tratatului INF (forțe nucleare cu rază intermediară). Și vom continua să tragem Rusia la răspundere pentru acțiunile sale destabilizatoare ca și comunitate internațională”, a spus oficialul britanic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda riscurilor crescute de război, Lovegrove crede că o mare parte din arhitectura tratatelor existente rămâne „vitală”. El a făcut referire la convenția privind armele chimice și convenția privind armele biologice și cu toxine, dar și la tratatul privind neproliferarea armelor nucleare, conform Al Jazeera.

Sursa: Facebook

Degradarea canalelor de comunicație crește riscul de război

Sir Stephen Lovegrove a arătat că degradarea canalelor de comunicare din spatele ușilor a crescut riscurile pentru un război. El a făcut aceste declarații într-un discurs pe care l-a susținut la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. Consilierul a precizat că deteriorarea comunicării dintre China și Rusia a creat un risc mai mare de „escaladare rapidă către un conflict strategic”. El a amintit din situația din perioada Războiului Rece, când URSS și NATO au reușit să ajungă la o înțelegere care a dus la evitarea unor conflicte majore.

„Cele două blocuri monolitice ale Războiului Rece ale URSS și NATO – deși nu fără denivelări alarmante – au reușit să ajungă la o înțelegere comună a doctrinei care este astăzi absent. (…) Doctrina este opacă la Moscova și Beijing, darămite la Phenian sau Teheran”, a spus el.

Lovegrove a precizat că în timpul Războiului Rece au existat negocieri care au dus la creștere a gradului de încredere între cele două blocuri militare. Iar acest lucru a dus la evitarea unui război nuclear.

„În timpul războiului rece, am beneficiat de o serie de negocieri și dialoguri care ne-au îmbunătățit înțelegerea doctrinei și capacităților sovietice și invers. Acest lucru ne-a oferit un nivel mai ridicat de încredere că nu ne vom calcula greșit drumul către războiul nuclear. (…) Astăzi, nu avem aceleași fundații cu alții care ne pot amenința în viitor, în special cu China. Aici, Regatul Unit sprijină cu fermitate discuțiile propuse de președintele Biden cu China ca un pas important”, a mai precizat Stephen Lovegrove.

sursa: Twitter

Reluarea dialogului dintre SUA și China, un lucru pozitiv

Joe Biden, președintele SUA, a avut o discuție cu președintele Chinei, Xi Jinping, joi – prima lor conversație din luna martie – în încercarea de a atenua tensiunile din Taiwan. Tensiunile în zonă au crescut în contextul palnurilor lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, de a vizita insula autonomă. Lovegrove a lăudat decizia Casei Albe de a relaționa cu China, dar a subliniat și riscurile progreselor tehnologice.

„Avem îngrijorări clare cu privire la programul de modernizare nucleară al Chinei, care va crește atât numărul, cât și tipurile de sisteme de arme nucleare din arsenalul său”, a spus el.

China insistă că Taiwan este teritoriul său și intenționează să reunifice insula prin forță, dacă este necesar. Iar în ultimul timp au crescut numărul de incidente de securitate la granița dintre cele două țări.

Anul trecut, Beijingul a testat o rachetă hipersonică care a înconjurat globul înainte de a lovi o țintă. pe de altă parte, China, Rusia și SUA dezvoltă și rachete hipersonice care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul și pot face manevre în aer.