Pericolul nuclear este din nou real, avertizează secretarul general al ONU. Guterres prevede războaie și între alte țări, tulburări și războaie civile
- Dragoș Lefterescu
- 26 mai 2022, 09:27
Riscul unui război nuclear a fost confirmat de la cel mai înalt nivel! Antonio Guterres, secretar general al ONU, spune că ceea ce era de neconceput vreme de mulți ani, anume un atac atomic, este acum un risc absolut real.
Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a subliniat, într-un raport către Consiliul de Securitate, că riscul unui război nuclear este din nou foarte real, chiar dacă s-a crezut, ani de-a rândul, că așa ceva este imposibil.
„Spitale, școli, blocuri de apartamente și instituții sociale au fost distruse de bombardamente. 12 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească locuințele. În orașele asediate, civilii devin ostatici fără acces la cele mai simple bunuri ale lumii civilizate”, a spus secretarul general al ONU.
Cât de aproape e lumea de un război nuclear
„Amenințarea unui conflict nuclear, despre care credeam că este de neconceput, a devenit din nou reală.
Cel mai eficient mod de a-i proteja pe civili este prevenirea conflictelor armate sau rezolvarea pe cale pașnică a diferendelor. Dacă un conflict nu poate fi prevenit prin diplomație, suferințele oamenilor pot fi reduse și chiar evitate prin respectarea legilor umanitare internaționale și prin respectarea drepturilor omului”, a adăugat Antonio Guterres, citat de Ukrainskaia Pravda.
El a subliniat că războiul din Ucraina are consecințe globale, mai ales în privința crizei de alimente. Hrana și îngrășămintele s-au scumpit accelerat din cauza întreruperilor rutelor comerciale obișnuite din cauza ostilităților, provocând tulburări și instabilitate politică în țările în curs de dezvoltare.
Guterres a explicat că această criză îi va lovi cel mai rău pe cei mai săraci dintre locuitorii lumii și va cauza conflicte interne precum războaiele civile sau conflicte armate între diferite țări.
În raportul său, secretarul general al ONU a făcut apel la toate părțile din conflictul armat să respecte standardele internaționale din domeniul drepturilor omului și dreptul internațional.
Antonio Guterres a evitat să-i condamne pe militarii lui Vladimir Putin pentru numeroasele crime de război comise în Ucraina, spunând doar că avem de-a face cu o criză umanitară provocată de război.
Alte avertismente cu privire la posibilitatea unui conflict cu arme atomice
Antonio Guterres nu este singurul înalt oficial care avertizează cu privire la realitatea amenințării nucleare în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina, mai ales că principalii propagandiști ai lui Putin au agitat periodic această temă, mai ales în momentele în care situația de pe front era dezastruoasă pentru Kremlin.
De exemplu Avril Gaines, Director of National Intelligence în administrația Biden, a declarat că este convinsă că președintele Vladimir Putin va recurge la o escaladare nucleară dacă trupele de ocupație ale Kremlinului vor fi învinse pe frontul din Ucraina. Gaines a adăugat că această amenințare este atât de evidentă încât nu poate fi mascată.
Dar directorul CIA, Bill Burns, a declarat recent că agenții instituției sale și cei din serviciile de informații militare nu au, deocamdată, dovezi clare cu privire la pregătirea, de către Rusia, a unei lovituri cu arme nucleare.
De cealaltă parte, Kremlinul a subliniat, pe 18 mai, că doctrina militară a Rusiei exclude posibilitatea ca Moscova să atace prima, cu arme nucleare, un alt stat. Asta după ce, cu patru zile mai devreme, șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, declarase că Rusia ar putea ataca nuclear Suedia și Finlanda, dacă acestea aderă la NATO.