Skopje acceptă compromisul care permite negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Skopje acceptă compromisul care permite negocierile de aderare la Uniunea EuropeanăMacedonia. Sursa foto. EVZ

Macedonia de Nord a acceptat un compromis destinat să rezolve un litigiu istoric cu Bulgaria. Prim-ministrul vrea să-şi ducă ţara "accelerat" spre UE. Skopje s-a confruntat cu mai mute vetouri în ultimii ani.

Guvernul Macedoniei de Nord a acceptat compromisul care permite deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă la Skopje prim-ministrul Dimitar Kovacevski, salutând un "pas istoric". Acest compromis era destinat să rezolve litigiul istoric cu Bulgaria, care bloca deschiderea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, notează ziarul francez Le Temps.

Dimitar Kovacevski, adresându-se presei sâmbătă după şedinţa de guvern, a văzut în această decizie "un pas istoric". "Suntem la  un pas de prima întâlnire interguvernamentală (cu UE) care va marca, în sfârşit, după 17 ani, începerea negocierilor Macedoniei de Nord cu UE", a declarat prim-ministrul.

"Începând de astăzi, vom merge înainte spre UE în mod accelerat", a adăugat dl Kovacevski. Anterior, Parlamentul Macedoniei de Nord  adoptase un cadru de negociere care urmărea să protejeze limba şi identitatea macedonenilor de nord.

 Bruxellesul salută "un pas crucial"

Decizia luată de Skopje a fost unanim salutată de Bruxelles în special de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de şeful diplomaţiei UE, Joseph Borell. "Un pas crucial pemtru Macedonia de Nord (…) care deschide calea unei reuniuni interguvernamentale săptămâna viitoare", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Macedonia de Nord este bloctă din 2005 în anticamera UE. Grecia s-a opus mai întâi prin veto până în 2018, după care Sofia a blocat dosarul în 2020 pe fondul unor dispute istorice şi culturale vechi. Bulgaria împiedica lansarea de negocieri cu Skopje, dar şi cu Tirana, cele două candidaturi fiind legate de UE. Sofia şi-a ridicat finalmente vetoul pe 24 iunie, cu anumite condiţii. Potrivit compromisului actual, pregătit sub preşedinţia franceză a UE care s-a încheiat de curând, Skopje trebuie să se angajeze să-şi modifice Constituţia pentru a include bulgarii între grupurile etnice recunoscute şi "a pune în aplicare" un tratat de prietenie din 2017 urmărind eradicarea discursurilor de ură.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia