A cincea zi de proteste la Skopje împotriva propunerii Franței de rezolvare a diferendului cu Bulgaria

A cincea zi de proteste la Skopje împotriva propunerii Franței de rezolvare a diferendului cu Bulgaria

A cincea zi de proteste de la Skopje, împotriva propunerii Franței de rezolvare a diferendului cu Bulgaria, a fost una extrem de violentă.

În a cincea zi de proteste de la Skopje împotriva propunerii Franței de rezolvare a diferendului cu Bulgaria și deschiderii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană s-au înregistrat incidente între grupuri de demonstranți și între demonstranți și oamenii de ordine.

S-au aruncat pietre, petarde și ouă și s-au tras focuri de armă, iar cel puțin 50 de polițiști au fost răniți.

Proteste violente, cu focuri de armă, la Skopje

Protestul a început după încă un eșec al negocierilor dintre partidele parlamentare și după ce liderul partidului de opoziție VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, a acuzat Guvernul macedonean că duce țara în prăpastie.

Pentru început protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului și apoi au pornit spre sediul Guvernului, unde au fost întâmpinați de un grup de albanezi, care i-au atacat cu pietre. În timpul incidentului s-au tras focuri de armă.

Protestatarii, amenințați că vor fi împușcați

Poliția a reușit să despartă cele două grupări, dar protestul a continuat, iar Mickoski a publicat pe Facebook o fotografie cu o persoană care îndreaptă pistolul spre protestatari și a afirmat că cineva a încelcat să-l ucidă.

În același timp, ministrul bulgar de externe, Teodora Ghenciovska, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu protestele de la Skopje, adăugând că autoritățile macedonene "trebuie să explice poporului ce conține propunerea Franței".

Ce rezolvă implicarea președintelui Emmanuel Macron în acest diferend

Propunerea franceză pentru rezolvarea diferendului dintre Skopje și Sofia este rezultatul inițiativei diplomatice a președintelui Emmanuel Macron, care dorea ca procesul de integrare europeană a Macedoniei de Nord să fie deblocat înainte de sfârșitul mandatului Franței la Președinția Consiliului UE.

Președintele și premierul Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski și Dimitri Kovačevski, au sprijinit de la început propunerea Franței, după care au urmat reacțiile vehemente ale opoziției.

Și în Bulgaria și în Macedonia de Nord, partidele de opoziție își acuză propriile guverne de trădare. (www.rts.rs; traducere RADOR)