Drepturi pentru româncele care lucrează ca îngrijitoare în străinătate. Rareș Bogdan anunță o reformă de proporții

Drepturi pentru româncele care lucrează ca îngrijitoare în străinătate. Rareș Bogdan anunță o reformă de proporții Menajere fără forme legale. Sursa foto: EVZ

Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședintele PNL, a anunțat că urmează o reformă de proporții în privința condițiilor de muncă ale îngrijitorilor din țările Uniunii Europene. Sute de mii de românce lucrează, în prezent, ca îngrijitoare, în diverse țări din UE.

Europarlamentaarul Rareș Bogdan a anunțat că viața româncelor care lucrează ca îngrijitoare în străinătate se va schimba.

„Urmează o reformă de proporții în privința condițiilor de muncă ale îngrijitorilor din țările UE. Sunt mii de românce lucrează lucrează în Italia, Germania, Austria, în țările nordice, iar perioada de lockdown din timpul pandemiei a arătat cât de necesară este această reformă. Printr-o rezoluție, Parlamentul European a cerut Comisiei să se ocupe serios de condițiile de muncă și securitate socială în materie de îngrijire la domiciliu, să facă un cadru pentru salarii adecvate și protecție socială, să se asigure că nu vorbim, în unele cazuri, despre o exploatare mascată.

Trebuie câteva standarde minime în privința timpului de lucru, plata, cazarea îngrijitorilor (să aibă cameră proprie, acces la toaletă, bucătărie, internet). De asemenea, trebuie înființate registre naționale ale furnizorilor de servicii de îngrijire, iar aceste standarde trebuie monitorizate. Doamne ajută!”, a transmis Rareș Bogdan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce beneficii au persoanele care îngrijesc un vârstnic în România

În România, angajații care au grijă de o persoană vârstnică dependentă, membru de familie, au posibilitatea de a lucra în baza unui program redus. Aceste persoane pot munci la angajator cu jumătate de normă, cealaltă jumătate de normă fiind plătită de autoritățile locale, informează avocatnet.ro.

De această facilitate se pot bucura doar persoanele care lucrează în baza unui contract individual de muncă. În plus, și angajatorul celui care are grijă de o persoană vârstnică dependentă trebuie să fie de acord cu cererea acestuia de a modifica durata normală de timpului de muncă.