Update. „De 11 ani, românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist”. Rares Bogdan despre admiterea în spațiul Schengen
- Antonia Hendrik
- 6 iulie 2022, 14:35
Rareș Bogdan a avut o intervenție fulminantă la Strasbourg pe tema aderării României la Spațiul Schengen. Europarlamentarul PNL a prezentat câteva exemple de nedreptăți care s-au făcut României începând cu 2007.
Update - Vicepreședintele Comisiei Europene și, în același timp, comisar pentru relații interinstituționale, Maroš Šefčovič, a declarat, într-o discuție desfășurată în Hemiciclul mare și la care participau președintele Parlamentului European Charles Michel si preșeinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, că e „convins ca România, Croația și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la zona Schengen și că acest lucru se va intâmpla mai devreme decat mai târziu”.
Rareş Bogdan s-a adresat în plenul de la Strasbourg ridicând problema situației României legată de Spațiul Schengen care este amânată nejustificat, în ciuda faptului că ţara noastră îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate.
Trebuie amintit faptul că Parlamentul European a adoptat în iulie 2021 Raportul anual privind Spațiul Schengen și a cerut respectarea Rezoluției din 2018 prin care se cere integrarea României și Bulgariei. Membrilor Consiliului European li s-a cerut „să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne”, declara europarlamentarul.
Nu este drept ce i se întâmplă „celui mai credincios popor din UE, cel mai euro-optimist”
Fostul jurnalist le reamintește celor de la Strasbourg despre nedreptățile care s-au făcut României: „Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deși avem tot dreptul la ea, și cultural, și istoric dar și politic”
Rareş Bogdan: „Excelențele voastre, Cehia este membră a Uniunii Europene din mai 2004 și din decembrie 2007, membră Schengen. Vaclav Havel, marele politician, spunea, că în general petrolul nu ar trebui să fie mai important decât drepturile omului și nici decât drepturile natiunilor. România este membră a UE din ianuarie 2007, iar 4 ani mai târziu îndeplinise condițiile pentru aderarea la Schengen. Suntem în 2022, dar încă așteaptăm.
De 11 ani, românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist. Cel mai credincios popor din UE, cel mai euro-optimist, cu multă suferință în mentalul colectiv, este tratat cu indiferență. Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deși avem tot dreptul la ea, și cultural, și istoric dar și politic”, a transmis europarlamentarul în plenul de la Strasbourg.
Rareş Bogdan: „Când regulile se aplică discreționar, nu mai vorbim de democrație”
Europarlamentarul PNL s-a arătat nemulțumit de faptul că în plin război Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeii și privește la asaltul mortal rusesc din Ucraina.
Şi continuă: „Ne mai mirăm, oare, că apar mișcări politice care contestă eurosistemul? Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina, ar fi trebuit să învețe că indiferența costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeii și privește la asaltul mortal rusesc din Ucraina. Românii nu sunt în niciun pericol, mulțumesc lui Dumnezeu, deoarece suntem membri NATO.
Pericolul e altul: să continue să plece masiv din țara lor, considerată de categoria a doua. 7 milioane au plecat și am ramas 20 de milioane. Nu este corect! Nu este moral! Nici democratic! Când regulile se aplică discreționar, nu mai vorbim de democrație. Dar intrebarea mea și a poporului meu este cand va fi si România cu adevărat pe agenda de priorități a Uniunii Europene? Este inadimisibil ceea ce se intâmplă!” a declarat Rares Bogdan în intervenția de la Strasbourg.