Secretele uleiului de măsline. Ce nu știați despre cel mai bun ulei de gătit din lume

Secretele uleiului de măsline. Ce nu știați despre cel mai bun ulei de gătit din lume Ulei de măsline. Sursa foto: Dreamstime.com

Toate studiile arată că uleiul de măsline poate avea efecte pozitive asupra sănătății din cap până în picioare. Fie că îl folosiți în vinaigreturile de casă sau îl stropiți pe mâncărurile preferate de paste, uleiul de măsline este un element de bază în multe bucătării.

Nu doar aroma bogată a uleiului de măsline l-a făcut atât de popular - uleiul de măsline are o listă lungă de beneficii pentru sănătate, de la cap la picioare.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

În timp ce multe tipuri de grăsimi, inclusiv grăsimile saturate și grăsimile trans, au fost legate de bolile de inimă și de placa arterială, uleiul de măsline are câteva beneficii majore pentru sănătatea cardiovasculară.

Potrivit unui studiu  publicat în revista Circulation, persoanele care au consumat zilnic mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline și-au redus riscul de boală coronariană cu 21% și riscul de orice tip de boală cardiacă cu 15%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un studiu publicat în revista Neurology a constatat, de asemenea, că, în rândul unui grup de 7.625 de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai în vârstă, după ajustarea altor factori de risc, inclusiv IMC și nivelul de activitate fizică, persoanele care consumau în mod regulat ulei de măsline aveau un risc de accident vascular cerebral cu 41% mai mic decât cele care au declarat că nu l-au consumat niciodată.

Scade tensiunea arterială

Aproximativ 45% din populația adultă din SUA are tensiune arterială ridicată, o afecțiune care poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral - dar adăugarea unui pic de ulei de măsline în dieta dumneavoastră poate ajuta. Un studiu din 2020 publicat în revista Nutrients a constatat că, în rândul unui grup de 50 de adulți participanți la studiu, cei care au consumat aproximativ două lingurițe de ulei de măsline extravirgin cu conținut ridicat de polifenoli pe zi și-au redus semnificativ atât tensiunea arterială sistolică periferică, cât și centrală.

Are proprietăți antiinflamatorii

Dacă vă confruntați cu inflamații, fie că este vorba de dureri articulare sau de inflamații arteriale, consumul de ulei de măsline vă poate fi benefic.

O analiză publicată în revista Endocrine, Metabolic & Immune Disorders - Drug Targets a constatat că consumul de ulei de măsline extravirgin a redus biomarkerii inflamatori asociați cu ateroscleroza, întărirea arterelor din cauza acumulării de plăci. În plus, un studiu publicat în revista Nature a constatat că uleiul de măsline extravirgin are proprietăți antiinflamatorii similare cu cele ale ibuprofenului, datorită bogăției sale de oleocanthal, un compus fenolic.

Scade anxietatea

Persoanele care se luptă cu anxietatea ar putea dori să ia în considerare adăugarea unui pic mai mult ulei de măsline în planul lor zilnic de masă. Un studiu din 2021 publicat în revista Clinical Nutrition a constatat că, în rândul unui grup de adulți cu obezitate severă, consumul de ulei de măsline pe o perioadă de 12 săptămâni a redus semnificativ atât anxietatea, cât și depresia.

O funcție cognitivă îmbunătățită mai târziu în viață

Vrei să-ți păstrezi creierul ascuțit pe măsură ce îmbătrânești? Un pic de ulei de măsline în dieta ta ar putea fi cheia. O cercetare publicată în JAMA Internal Medicine a constatat că, în rândul unui grup de adulți sănătoși cu o vârstă medie de 66,9 ani, cei care au consumat o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin au avut mai multe șanse de a prezenta îmbunătățiri în ceea ce privește cogniția (inclusiv memoria, cogniția frontală și globală), decât cei care au urmat o dietă de control.