Statele candidate la UE trebuie să-i respecte principiile. Ce presupune procesul de aderare al Moldovei și Ucrainei. Precizările lui Klaus Iohannis

Statele candidate la UE trebuie să-i respecte principiile. Ce presupune procesul de aderare al Moldovei și Ucrainei. Precizările lui Klaus IohannisUniunea Europeana Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Ţările care doresc să devină parte a Uniunii Europene trebuie să facă reforme și să respecte principiile care stau la baza blocului comunitar. Este declarația președintelui României, Klaus Iohannis. Șeful Statului a precizat că statutul de ţară candidată la UE, pentru Republica Moldova şi Ucraina, reprezintă o garanţie că integrarea europeană va avea loc.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, timp de două zile, joi, 23 iunie, și vineri, 24 iunie, la mai multe evenimente care au loc la Bruxelles. Este voba despre reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, Consiliul European şi Summitul Euro în format extins. În acest context, președintele a vorbit despre ceea ce se va întâmpla după ce Republica Moldova și Ucraina vor primi statutul de candidat la Uniunea Europeană.

În opinia sa, țările care doresc să devină parte a Uniunii Europene trebuie să facă reforme și să respecte o serie de principii, dar și statul de drept.

„Este, de aceea, un statut destul de discutat la nivelul instituţiilor europene, fiindcă, odată acordat, înseamnă clar că la finalul procesului statul respectiv va deveni membru al Uniunii Europene. Însă nu este o garanţie unidirecţională, este nevoie şi de statul membru care doreşte să se integreze, să urmeze paşii care sunt recomandaţi, să facă reformele care sunt aşteptate, pentru că extinderea Uniunii Europene nu este o extindere pur teritorială. Este un proces care se bazează pe valori”, a declarat președintele Klaus Iohannis cu referire la Republica Moldova și Ucraina.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Fiecare candidat trebuie să respecte principiile UE

Șeful statului a mai spus că statele care vor să devină membre ale Uniunii Europene trebuei să facă reforme și să se angajeze că va respecta principiile care stau la baza blocului comunitar. El a precizat că în cazul statelor candidat, procesul de aderare se derulează mai rapid sau mai lent, în funcție de progresele pe care le face.

„Până la urmă toţi cei care vor să devină parte sau membri din Uniunea Europeană trebuie nu doar să spună că vor să fie ca să fie bine, ci trebuie să facă reforme, trebuie să angajeze, trebuie să respecte principiile unui stat democratic, statul de drept, piaţa unică şi aşa mai departe. Deci este o interacţiune complexă, dar aşteptarea şi scopul întregului proces evident este ca statul respectiv să devină membru.

La unii se întâmplă mai repede, la alţii se întâmplă mai încet. Dacă ne uităm la Balcanii de Vest, pentru unii procesul a început acum 20 de ani şi încă nu este foarte avansat, la alţii procesul de integrare s-a produs în trei patru ani şi a funcţionat foarte bine. Deci depinde de mulţi factori, însă eu sunt fan convins că cei care primesc statutul şi îşi doresc să devină membri ai familiei europene vor deveni”, a explicat preşedintele.

Sursa foto: Twitter

Iohannis susține aderarea statelor din Balcanii de Vest

Klaus Iohannis a afirmat că „această revigorare, repoziţionare” în politica de extindere a UE, care are în vedere Republica Moldova şi Ucraina, trebuie să dea speranţe oamenilor din Balcanii de Vest că vor beneficia şi ei de un tratament pozitiv, de o accelerare a procedurilor. Iohannis a ținut să precizeze că în această regiune, a Balcanilor de Vest, propaganda rusă are o influență foarte mare, iar acest lucru nu este de natură să accelereze procesul de aderare.

„Aceasta este, evident, speranţa mea, (...) dar aşa văd eu lucrurile şi cred că din discuţiile de astăzi pot trage concluzia că mulţi lideri văd lucrurile tot aşa. Sigur, este neobişnuit şi probabil chiar nepotrivit ca anumite chestiuni care ţin de istorie şi de bilateral să aducă o încetinire sau să pună în pericol un proces de aderare al UE. Aceste lucruri se pot întâmpla politic şi există şi între noi, dar şi la Bruxelles şi în Bulgaria politiceni care au înţeles aceste probleme care trebuie rezolvate.

Să sperăm să se şi găsească această rezolvare rapid. În ceea ce priveşte Serbia, preşedintele Serbiei a fost astăzi împreună cu noi, a declarat clar că este pro-european, doreşte să meargă mai departe pe calea europeană şi doreşte să meargă mai departe pe calea integrării”, a subliniat Klaus Iohannis.