Maia Sandu a discutat la telefon cu Zelenski: „Așteptăm cu nerăbdare decizia UE de a acorda statut de candidat țărilor noastre”

Maia Sandu a discutat la telefon cu Zelenski: „Așteptăm cu nerăbdare decizia UE de a acorda statut de candidat țărilor noastre” Sursa foto: Arhiva EVZ

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în seara zilei de miercuri, 22 iunie, o discuție telefonică cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelensky. Convorbirea dintre cei doi șefi de state a avut loc înaintea summitului Consiliului European unde liderii UE vor decide să acorde R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la Uniunea Europeană.

Liderii de la Kiev și Chișinău și-au promis asistență reciprocă pe calea către Uniunea Europeană.

„Am discutat cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu despre reuniunea de mâine a Consiliului European. Așteptăm cu nerăbdare decizia UE de a acorda statut de candidat țărilor noastre. Am căzut de acord asupra asistenței reciproce pe calea noastră către UE“, a scris Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

Maia Sandu a purtat discuții cu mai mulți lideri europeni în încercarea de a-i convinge să susțină oferirea statutului de candidat pentru Republica Moldova pentru aderarea la UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul European se reunește astăzi, 23 iunie și vineri, 24 iunie la Bruxelles, unul dintre cele mai așteptate puncte de pe agenda reuniunii fiind cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Răazboiul din Ucraina

Conform agendei publicate pe site-ul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern din UE vor discuta și despre despre cele mai recente evoluții în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv despre impactul acestuia asupra crizei mondiale a securității alimentare. Aceștia vor analiza, de asemenea, continuarea sprijinului acordat Ucrainei de către UE, care cuprinde sprijin economic, militar, politic și umanitar.

În ceea ce privește aspectele economice, participanții la summit vor lua în discuție situația economică și recomandările specifice fiecărei țări, ca parte a semestrului european 2022, precum și adoptarea de către Croația a monedei euro, pe baza raportului său de convergență.