Republica Moldova va primi 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru dublarea bugetului militar

Republica Moldova va primi 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru dublarea bugetului militar Sursa foto: EPA/DUMITRU DORU

Președintele Emmanuel Macron a anunțat, la Chișinău, că Republica Moldova va primi 40 de milioane de euro de la Fondul European de Apărare pentru a-și dubla bugetul militar. 

„În acest context dificil, al unui război care este o amenințare atât pentru Moldova, cât și pentru întreaga Europă (…) țara dumneavoastră va primi încă 40 de milioane de euro din fondul nostru de apărare. Sunt un aport deosebit de important, care va duce la dublarea bugetului militar al țării dumneavoastră. Moldova este în prima linie. Știm că neutralitatea Moldovei nu înseamnă în niciun caz demilitarizarea țării”, a declarat Macron în cadrul conferinței commune de presă cu președintele moldovean Maia Sandu.

Anunțul pe care l-a făcut președintele Franței, Emmanuel Macron

Anterior, președintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat, tot la Chisinau, că UE va oferi echipament militar non-letal statului moldovean și logistică pentru apărarea cibernetică.

În cadrul aceleiași vizite la Chișinău, președintele Republicii Franceze a declarat că Franţa va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la bloc. Solicitarea Chișinăului a venit pe fondul temerilor că țara ar putea fi atrasă în război, din cauza instabilității din regiunea Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși și ocupată de trupele ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franța prezidează Uniunea Europeană până la sfârșitul acestei luni și a promis că va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova.

„Planul Macron” este, momentan, un document informal, care stipulează că deși Ucraina speră și are „aspirații legitime” de aderare la UE, procesul va fi unul lung și, deci, inutil pe termen scurt. Mai mult, aderarea nu va răspunde unor nevoi imediate ale ucrainenilor, pentru că nu oferă „cadrul politic necesar pentru a răspunde nevoilor stringente, istorice și geopolitice care decurg din războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, dar  nici nu oferă cadrul pentru a „dezvolta structura politică a continentului nostru european”, conform documentului propus de Macron.

La rândul ei, Maia Sandu a declarat că Moldova dorește să devină membră a UE cât mai curând posibil, „Dar suntem realiști și înțelegem că mai avem multe de făcut. Războiul din Ucraina a complicat integrarea Moldovei în UE, dar reformele au adus Moldova mai aproape de standardele UE”, a adăugat președinta micii republici.