Marea Britanie propune vaccinarea împotriva variolei maimuței tuturor bărbaților homosexuali și bisexuali. Categoriile în cauză, considerate mult mai predispuse infectării

Marea Britanie propune vaccinarea împotriva variolei maimuței tuturor bărbaților homosexuali și bisexuali. Categoriile în cauză, considerate mult mai predispuse infectării Sursa foto: EPA/ANDY RAIN

Autoritățile de la Londra recomandă vaccinarea cu serul Imvanex tuturor bărbaților homosexuali și bisexuali, văzuți drept cei mai expuși riscului de a se infecta cu variola maimuței. Deși această boală nu este clasificată drept o infecție cu transmitere sexuală, britanicii spun că virusul variolei maimuței poate fi contractat inclusiv în timpul unor acte sexual de acest tip.

UKHSA, Agenția de securitate sanitară a Marii Britanii, transmite că bărbații homosexuali și bisexuali prezintă un risc crescut de a se infecta cu virusul variolei maimuței, astfel că recomandă ca aceștia să fie imunizați cu serul antivariolic Imvanex, despre care UKHSA spune că s-a dovedit a fi eficient împotriva acestei afecțiuni.

Marea Britanie vrea vaccinarea împotriva variolei maimuței a homosexualilor și bisexualilor de sex masculin

Mai mult, UKHSA informează că medicii pot efectua recomandări privind vaccinarea persoanei care „are mai mulți parteneri sau care întreține relații sexuale colective”.

Deși virusul variolei poate fi contractat de oricine, așa cum transmite OMS, UKHSA precizează că au fost semnalate niveluri mai ridicate de infectare „în cadrul, dar nu exclusiv, homosexualilor, bisexualilor și a altor bărbați care întrețin relații sexuale cu persoane de același sex”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie vrea imunizarea populației împotriva variolei maimuței

Pănâ pe data de 20 iunie 2022, 793 de cazuri de infectare cu variola maimuței au fost confirmate în Marea Britanie, dintre care 766 în Anglia, 18 în Scoția, șase în Țara Galilor și trei în Irlanda de Nord.

Strategia de vaccinare a fost aprobată de „Joint Committee on Vaccination and Immunisation” (n.a. „Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare”), același Comitet care a condus strategia de vaccinare a populației din Marea Britanie împotriva virusului COVID-19.

Înainte, UKHSA recomandase vaccinarea împotriva variolei maimuței doar contacților apropiați ai cazurilor confirmate, printre care și lucrătorii din domeniul sanitar.

Strategia de vaccinare a Marii Britanii împotriva variolei maimuței

NHS England, Serviciul național de sănătate, anunță că urmează să vină cu detalii referitoare la felul în care pacienții eligibili vor putea fi vaccinați. Mary Ramsay, șefa departamentului de imunizare al UKHSA, spune că variola maimuței a fost limitată în răspândire prin metoda depistării contacților, sperând astfel să „rupă lanțurile de transmitere”.

„Deși cele mai multe cazuri sunt ușoare, la unele persoane pot apărea boli grave, așa că este important să folosim vaccinul disponibil pentru a viza grupurile în care răspândirea este în curs”, spune Mary Ramsay.  Mai mult, Paul Hunter, profesor în cadrul Universității East Anglia, spune că strategia de vaccinare propusă de UKHSA este „este un lucru corect”.

„Aș dori doar să adaug că variola maimuței se răspândește din cauza contactelor frecvente, multiple, apropiate și intime. Variolei nu-i pasă dacă aceste contacte sunt de același sex sau de sex mixt și, prin urmare, cred că ar trebui să fim pregătiți să începem să oferim vaccinul”, spun profesorul Paul Hunter.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis, săptămâna trecută, faptul că virusul variolei maimuței va fi redenumit, asta pentru că experții în domeniu au cerut o alternativă „nediscriminatorie”, conform Alephnews.ro.