Riscul nuclear, mai mare ca niciodată. A început o nouă cursă a înarmării atomice
- Ioan Valentin Oprea
- 13 iunie 2022, 18:25
Agresiunea militară a Rusiei asupra teritoriului ucrainean a declanşat o nouă cursă a înarmării între marile puteri ale mapamondului.
Specialiştii din sectorul militar se tem că arsenalele nucleare tot mai bogate pe care le vor etala ruşii, americanii, chinezii şi europenii vor aduce planeta într-un punct din ce în ce mai periculos, iar riscul utilizării acestora în cadrul unor războaie este aproape să atingă punctul culminant.
Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm atrage atenţia, în cel mai recent raport al său, că investiţiile în domeniul nuclear vor creşte considerabil în perioada imediat următoare. Chiar dacă, până la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina, tendinţa globală a fost una de descreştere a prezenţei armamentului nuclear, invazia ordonată de Vladimir Putin în 24 februarie a schimbat, într-un mod drastic, viziunea marilor puteri.
Rusia deţine cele mai multe focoase nucleare
„Deşi anul trecut s-au înregistrat realizări semnificate în ceea ce priveşte controlul armelor nucleare şi dezarmarea, riscul de utilizare a armelor nucleare pare mai mare acum decât oricând de la sfârşitul Războiului Rece” este concluzia sumbră a raportului prezentat de Institutul Internaţionale de Cercetare pentru Pace, ce îşi are stabilit sediul în capitala Suediei.
Conform acestui grup de cercetare de la Stockholm, în prezent există nouă puteri nucleare (Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord). SUA şi Rusia deţin însă, împreună, aproximativ 90% din întregul arsenal nuclear mondial. Moscova are întâietate la acest capitol, beneficiind de nu mai puţin de 5977 de focoase. SUA urmează la mică distanţă, cu doar câteva sute de focoase în minus.
China, Franţa şi Marea Britanie îşi extind arsenalul nuclerar
Regimul de la Beijing, condus de Xi Jinping, promite, la rândul său, să aloce sume tot mai mari pentru dezvoltarea armamentului nuclear, demarând construirea a 300 de depozite noi de rachete. Nici europenii nu se lasă mai prejos, iar Marea Britanie şi Franţa declară, la unison, că îşi vor moderniza armamentul cu noi generaţii de rachete balistice submarine cu propulsie nucleară.
Israelul, precum şi alte state de pe continentul asiatic, printre care se numără India şi Pakistan, vor, la rândul lor, să îşi extindă producţia de focoase nucleare.